هواوی Kirin 9000s، جدیدترین تراشه 5G این شرکت است که قدرت گوشیهای پرچمدار سری Mate 60 را تأمین میکند. ممکن است حرفوحدیثهای زیادی در مورد این تراشه شنیده باشید و این به این دلیل است که ایالاتمتحده هواوی را از دسترسی به فناوریهای لازم برای ساخت تراشههای پیشرفته مانند Kirin 9000s منع کرده است و ازنظر فنی، انتظار نمیرفت کمپانی SMIC بهعنوان تولیدکننده چینی این تراشه، بتواند در این برهه زمانی فرآیند ساخت آن را تکمیل کند. بااینحال، شرکت چینی درنهایت موفق شد به این موفقیت دست یابد و اکنون، مشخص شده است که Kirin 9000s هواوی درحقیقت یک تراشه 14 نانومتری بوده که بهواسطهی برخی تکنیکها، عملکردی در سطح یک چیپست 7 نانومتری را از خود بهجای میگذارد.
Minatake Mitchell Kashio، مدیرعامل شرکت تحقیقاتی الکترونیکی Fomalhaut Techno Solutions مستقر در توکیو ژاپن، در مصاحبهای با نشریه South China Morning Post بیان داشت که تراشه Kirin 9000s با استفاده از فرآیند 14 نانومتری SMIC ساخته شده است؛ همانطور که این شرکت ازطریق برخی تجزیهوتحلیلهای مبتنیبر کالبدشکافی، از این موضوع آگاه شده است. وی در ادامه افزود که تکنیکهای خاصی برای بهبود عملکرد تراشه اعمال شده است که آن را به سطح یک تراشه 7 نانومتری نزدیکتر میکند.
چندین بنچمارک نشان میدهند که Kirin 9000s اعدادی مشابه آنچه که یک تراشه 7 نانومتری بهدست میآورد را ثبت کرده است. SMIC همچنین درحال کار با ماشینهای DUV (فرابنفش عمیق) است که به این شرکت امکان میدهد تا چیپستهایی در این فرآیند بسازد. متأسفانه، با توجه به اینکه شرکت چینی بهدلیل تحریمهای ایالاتمتحده نمیتواند ماشینآلات پیشرفته EUV را از ASML مستقر در هلند تهیه کند، ممکن است امکان عبور از سقف 7 نانومتری وجود نداشته باشد.
برای کسانی که اطلاع ندارند، بهطورکلی هرچه فرآیند پردازش تراشه کوچکتر باشد، عملکرد آن بهتر است. بنابراین یک تراشه 7 نانومتری عملکرد بهمراتب بهتری نسبتبه یک چیپست 14 نانومتری دارد. این موضوع همچنین به این دلیل است که یک فرآیند کوچکتر به سازندگان اجازه میدهد تا ترانزیستورهای بیشتری را در یک تراشه قرار دهند.
پیش از این Techinsights ادعا داشت که Kirin 9000s بر اساس فرآیند 7 نانومتری SMIC (N+2) ساخته شده است؛ بااینحال، یافتههای Kashio این موضوع را رد میکند. اگرچه وی در مورد تکنیکهای بهکارگرفتهشده توسط Huawei یا SMIC برای نزدیک کردن پردازنده 14 نانومتری به 7 نانومتر توضیحی ارائه نمیکند. درهرصورت، بهنظر میرسد که اسرار زیادی در پشت پرده تراشه Kirin 9000s نهفته است و هیچ جزئیات رسمی پیرامون این موضوع وجود نداشته و خود هواوی نیز علاقهای به ارائه جزئیات بیشتری پیرامون تراشه مرموز خود ندارد.
با تمامی این تفاسیر، موضوع واضح این است که چیپست 5G هواوی دنیا را متعجب کرده که چگونه این شرکت توانسته است به تکنولوژی آن دست پیدا کند. بهعنوان یادآوری، Kirin 9000s دارای یک CPU هشت هستهای با پشتیبانی از hyperthreading است که آن را به اولین تراشه ARM تبدیل میکند که این کار را انجام میدهد. این تراشه شامل یک هسته اصلی با فرکانس 2.62 گیگاهرتز، سه هسته عملکردی با فرکانس 2.15 گیگاهرتز و چهار هسته بازدهی است.
نظر شما درباره فرآیند ساخت تراشه 14 نانومتری هواوی Kirin 9000s چیست؟