دیشب بود که در ترنجی خواندیم دستور فیلترینگ گوگل پلی استور صادر شد. انتشار نامهای به ظاهر جعلی در فضای مجازی از سوی معاونت دادستانی کل کشور برای فیلتر گوگل پلی استور (Google Play Store) بازتاب زیادی در فضای مجازی داشته است، این در حالی است که تحقیقاتی نشان میدهد یکی از معاونتهای وزارت ارتباطات پشت قضیه فیلترینگ این سرویس بوده است. در ادامه با ترنجی همراه باشید تا ببینیم ماجرای تصمیم فیلترینگ گوگل پلی استور اندروید چیست؟
نامهای در فضای مجازی دست به دست میشود مبنی بر این که جواد جاویدنیا سرپرست معاونت امور فضای مجازی دادستانی کل کشور به اپراتورهای ثابت و سیار اینترنتی دستور داده است در حداقل زمان ممکن نسبت به مسدودسازی فروشگاه گوگلپلی اقدام کنند.
این نامه به تاریخ ۱۷ مهرماه منتشر شده و با توجه به فونت نامه و همچنین این موضوع که تاکنون اقدامی برای فیلترینگ صورت نگرفته، به نظر میرسد جعلی است. اما توییت رییس سازمان فناوری اطلاعات و همچنین تحقیقات خبرنگار ما نشان میدهد حتی اگر دستور دادستانی جعلی باشد، اما اصل ماجرای تقاضای فیلتر گوگل پلی درست است.
تماس خبرنگار فناوران با جواد جاویدنیا معاون دادستان کل کشور و دبیر کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه برای اطلاع از صحت نامه منتشر شده در فضای مجازی به جایی نرسید چرا که جاویدنیا در گفت:
«به زودی در اطلاعیهای موضع شفاف خود را اعلام خواهیم کرد»
وی در پاسخ به این سوال که صحت نامه منتشر شده را تایید یا تکذیب میکنید گفت:
«فعلا هیچ اظهارنظری نمیتوانم انجام دهم»
با توجه به تجربه مشابه درباره سرویسهای پخش فیلم، در صورت فیلتر گوگلپلی، طبیعی است که انگشت اتهام برخی به سمت رقیب ایرانی آن یعنی کافه بازار برود. به همین دلیل هم امین امیرشریفی مدرعامل کافهبازار خیلی زود در این باره موضع مشخصی گرفت و در توییتر نوشت:
«کافهبازار ۸ سال در کنار پلیاستور گوگل رشد کرد و با ایجاد مزیتهایی روی محتوای بومی و پرداخت، در کنار محدودیتهای محتوایی و نداشتن امکان نصب پیشفرض و دسترسیهای سیستمی، توانست ۴۰ میلیون کاربر را با خود همراه کند، و امروز هم از فیلترینگ رقیبش حمایت نمیکند».
البته باید این را به مدیرعامل کافه بازار یادآوری کرد که آن ها در ابتدای فیلتر بودن گوگل پلی استور پایه گرفتند و رشد کردند!
واکنش امیر ناظمی رییس سازمان فناوری اطلاعات به این توییت، به طور تلویحی اصل ماجرای تلاش برای فیلتر گوگلپلی را تایید میکند، آن هم برای برای حمایت از یک محصول داخلی:
«شرکت ایرانی مخالف حذف رقیب خارجیاش است؛ چون خوب میداند همین رقابت او را رشد داده است. شهروند ایرانی تاکنون به کافهبازار اعتماد داشت، چون حق انتخاباش محترم شمرده میشد. اما امان از کلانپروژه ناامیدسازی! امان از علاقه به تجدید تجربههای خودروسازی به شیوه پیکان!».
با توجه به توییت امیر ناظمی رییس سازمان فناوری اطلاعات، اگر ماجرای فیلتر گوگلپلی، به مشابه تجربه خودروسازی به شیوه پیکان و درواقع حمایت از یک محصول داخلی است، و این محصول هم مارکتهای ایرانی فعال در کشور نیستند، پس با فیلتر گوگلپلی، کدام محصول ایرانی به ظاهر سود خواهد برد؟
پاسخ به این سوال، که گرهگشای معمای فیلتر گوگلپلی است، به سمت سیستم عامل بومی باز میگردد.
چندی پیش جلسهای در مرکز مخابرات ایران و با حضور نماینده ستار هاشمی معاون جدید فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات درباره سیستم عامل بومی برگزار شده است. به گفته یکی از حاضران در آن جلسه که نخواست نامش فاش شود، در آن جلسه برخی پیشنهاد میدهند با توجه به این که سیستم عامل متن باز بومی همان اندروید بوده و فرق عمده آن این است که درآن جایگزینی برای Google Play و Google Play Services معرفی میشود، این سرویسها فیلتر شده تا مردم به ناچار سراغ این راه حل جایگزین بروند.
شنیده شده برخی متخصصان حاضر در این جلسه با موضوع به شدت مخالفت کردهاند اما در نهایت با همراهی نماینده معاون وزیر ارتباطات، درخواست برای فیلتر گوگلپلی تصویب میشود.
این در حالی است که Google Play Services سرویسهای امنیتی بسیار مهمی برای کاربران ارایه داده و جلوی نصب بدافزارها و جاسوسافزارها را تا حدود زیادی میگیرد و فیلتر این سرویس میتواند سپر دفاعی میلیونها گوشی هوشمند ایرانی را از بین ببرد.
خبر فیلتر گوگلپلی با مخالفتهای فراوانی در فضای مجازی روبرو شد. جعفر محمدی عضو کمیسیون تجارت الکترونیکی سازمان نظام صنفی رایانهای در این باره در توییتر خود نوشت:
«بنظر میرسه دلیل فیلترینگ گوگلپلی، جااندازی مشابه داخلی G Play Services به عنوان جزئی از سیستم عامل بومی باشه. از وزارت ICT حامی طرح سیستم عامل متنباز انتظار میرفت نظر تخصصی بخش خصوصی رو در باره اثرات جانبی و امنیتی سنگین این تصمیم جویا بشه.
یا اگر در جریان این موضوع نبوده، سریعا به صورت رسمی اثرات زیانبار این تصمیم غیرکارشناسی رو به دستاندرکاران اون اطلاعرسانی کنه و با امکانات در اختیارش جلوی اون رو بگیره. از فردای این فیلترینگ، وظیفه رسیدگی به بحران ایجاد ۵۰ میلیون حفره امنیتی سیار خطرناک در کشور بر عهده وزارت ICT خواهد بود.»
عادل طالبی عضو هیات مدیره انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی در توییتهای مفصلی در این باره اظهار نظر کرد:
«درباره احتمال فیلتر شدن سرویس های گوگل نامهای با سربرگ قوه قضاییه منتشر شد که در آن درخواست فیلتر شدن سرویسهای گوگل وجود داشت.
عدهای نامه را جعلی دانستند چرا که فونت آن با فونت معمول دادستانی متفاوت بود.
اخباری به گوش رسید مبنی بر اینکه نامه جعلی نبوده و از منتشر کنندگان خواسته شده آن را حذف کنند. حتی شنیده شد گفته شده چرا نامه محرمانه منتشر شده است. عدهای هم گفتند روی نامه مهر محرمانه درج نشده است.
سه حالت وجود دارد، یا نامه واقعا وجود دارد و دادستانی چنین نامهای را به صورت رسمی صادر کرده، یا دادستانی نامه را به شکل غیر رسمی صادر کرده و این نامه جایی ثبت نشده و امکان اثبات اینکه نامه توسط دادستانی صادر شده وجود ندارد و.. سوم اینکه اصولاً چنین چیزی از پایه و اساس غلط بوده و کلا موضوع شایعه است.
در حالت دوم میمیتوان تصور کرد که این کار به این دلیل انجام شده است که سطح حساسیت افکار عمومی و فعالین حوزه را بسنجند.
اگر حالت اول یا دوم صادق باشد یعنی تصمیم برای فیلتر کردن سرویسهای گوگل گرفته شده باشند یا در حال گرفته شدن باشد، باید نسبت به این تصمیم بسیار خطرناک و کاملا اشتباه و با دلایل واهی اعتراض کرد. چرا که چو میبینی که نابینا و چاه است، اگر خاموش بنشینی گناه است.
در حالت سوم نیز که ممکن است کل ماجرا یک شیطنت بوده باشد باز هم فکر میکنم لازم است درباره این موضوع موضعگیری مشخصی را از سوی فعالین و همینطور نهادهای صنفی از جمله انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی، اتحادیه و نظام صنفی رایانه شاهد باشیم.
عدم موضع گیری در هر یک از حالتها سیگنالهای غلطی را به مراجع تصمیم گیری که مشخص شده است تصمیمات اشتباه کمی نگرفتهاند خواهد داد.
نظر شما چیست؟ فکر می کنید گوگل پلی استور در نهایت فیلتر شود؟
😐😐😐
امید دهنت سرویس خخخخخ
😂😅
با گیم گاردین زدی؟
ببخشید که رک میگم کمبودی چیزی داری کیلویی لایک به خودت میدی لااقل اگه لایک به خودت میدی یه جوری بده ضایع نباشه این 3 تا ایموجی مگه چیه که این همه لایک بخوره
تو همه پست هایی که کامنت میذاره همینه. همش سه تا ایموجی و بالای ۴۰۰ مثبت
میزارم که باگ سایتش ببنده ولی انگار فایده نداره😂😂
دهنت سرویس 😂
خخخ لایک یا دیسلایک چه ارزشی داره که انقد حساسید؟
لعنتی ها شب میخوابن صبح از روی باد شکم تصمیم میگیرن!
الیته اینا وقتی میخوان بزننش به مر.دم میان یه خبر بد رو همزمان با یه خبر بدتر میدن بیرون بعد یکیش رو بولد میکنن که غیر واقعیه تا پوششی باشه برای گند اصلی ای که زدن.بعدشم خبر دروغی تکذیب میشه ملت یه نفس راحت میکشن که چقدر خوب شد که یکی از خبرا حداقل دروغ بوده!!!الان هم خبر برداشتن هشتاد دلار مسافری با فیلتر گوگل استور با هم اومد بیرون.خودتون پیدا کنید پرتغال فروش را!!!