هواوی با عرضه سری میت ۶۰ مجهز به تراشه Kirin 9000s عملا همه را شگفتزده کرده است. همزمان با سکوت خبری هواوی درباره این تراشه جدید، همه به دنبال آن هستند که با وجود تحریمهای شدید امریکا، چطور چنین چیزی محقق شده است؟ مثلا هفته گذشته در گزارشی خواندیم که احتمالا هواوی Kirin 9000s یک تراشه 14 نانومتری است که با تکنیکهایی عملکردی در سطح 7 نانومتری قرار دارد. حالا اما گزارش دیگری نظر کاملا متفاوتتری ارائه میکند. در این گزارش میخوانیم که تراشه ۷ نانومتری Kirin 9000s ساخت SMIC در حقیقت همان تراشه ۵ نانومتری Kirin 9000 ساخت سه سال پیش TSMC است.
در سال 2020 تحریمهای امریکا بر هواوی بیشتر و به بخش تراشهها رسید، جایی که فروش تراشههای جدید به این برند چینی ممنوع شد. هواوی مجبور بود برای پرچمدارهای خود تراشههای یک نسل قدیمیتر را از کوالکام تهیه کند که حتی اتصال 5G از آنها حذف شده بود.
اما هواوی Mate 60 Pro به لطف تراشه Kirin 9000s برای اولین بار از سال 2020، اتصال 5G را به پرچمداران هواوی بازگرداند. تحلیلگران در این فکر بودند که هواوی چگونه می تواند تحریمها را دور بزند و چگونه SMIC میتواند چنین تراشه ای را بدون دسترسی به دستگاه لیتوگرافی فرابنفش شدید (EUV) تولید کند.
این دستگاه الگوهای مدار بسیار نازکی را روی ویفرهای سیلیکونی حک می کند تا امکان قرار دادن میلیاردها ترانزیستور را فراهم کند. تنها شرکت سازنده دستگاه EUV شرکت هلندی ASML است که به دلیل تحریمهای امریکا محصولاتش را به برندهای چینی نمیفروشد.
در توییتی از یک منبع خبری، عنوان میشود که در حقیقت Kirin 9000s یک تراشه ۵ نانومتری است. او برای ادعای خود تصویر زیر را ارائه میکند. البته باید به یاد داشته باشید که این نرمافزارها آنقدرها هم دقیق نیستند.
وی همچنین تصویر دیگری دارد که نشان میدهد هواوی Kirin 9000s دارای عبارت 2035 است، به این معنی که این تراشه خاص در هفته سی و پنجم سال 2020 یا در طی 24 آگوست تا 30 آگوست 2020 ساخته شده است.
به عبارت دیگر او بر این باور است که Kirin 9000s در حقیقت همان Kirin 9000 پنج نانومتری ساخت TSMC سه سال پیش بوده که ریبرند شده است. برای یادآوری باید گفت که تراشه Kirin 9000 وقتی سال ۲۰۲۰ معرفی شد، اولین تراشه ۵ نانومتری صنعت بود و ۱۵.۳ میلیارد ترانزیستور داشت. برای مقایسه، اپل A16 حدود ۱۶ میلیارد ترانزیستور دارد و اپل A17 Pro به ۱۹ میلیارد ترانزیستور رسیده است.
به عقیده این منبع، هواوی میتوانسته ۱۴۲ میلیون چیپست Kirin 9000E و Kirin 9000 5G را در یک دوره سه ماهه ذخیره کند.
در حقیقت او میگوید که اگر هواوی روی تولید تراشه با فرآیند 7 نانومتری N+2 SMIC که بازدهی کمتر از 20 درصد داشت حساب می کرد، به هیچ وجه نمیتوانست فروش 40 میلیون دستگاه از خط میت 60 پرو را هدف قرار دهد.
او همچنین میافزاید:
«مهم نیست که چقدر با استعداد هستید، نمیتوانید تراشه 7 نانومتری را با دستگاه DUV قدیمی 1980 تولید کنید، چرا که چندین مرحله انباشتهسازی برای ایجاد چنین تراشهای در مقایسه با فرآیند EUV وجود دارد.»
از یاد نبرید که این نظر یک شخص است. هنوز چیزی به صورت رسمی مشخص نشده و همه در حال تلاش برای حل معما هستند. برخی میگویند ۱۴ نانومتری است که با اصلاحات مانند ۷ نانومتری عمل میکند و برخی میگویند ۵ نانومتری ریبرند شده است!
نظر شما چیست؟ فکر میکنید هواوی واقعا چطور به تولید Kirin 9000s رسیده است؟