گنو/لینوکس به دلیل متنباز بودن، انشعابات زیادی دارد که هر یک از آنها نقاط قوت و ضعفهایی دارند. افرادی که میخواهند پا به دنیای گنو/لینوکس بذارند در ابتدا ممکن است برای انتخاب توزیع مورد نظر خود کمی سردرگم شوند. ما به شما کمک خواهیم کرد تا بتوانید توزیع مورد نظر خود را پیدا کنید و از کار کردن با آن لذت ببرید. پس با ترنجی همراه باشید.
یکی از نقاط قوت گنو/لینوکس طراحی زیبای میزکار آنهاست که تمام سلایق را پوشش خواهد داد. بر خلاف ویندوز، یک ظاهر تکراری و یک نواخت ندارد و حتی میتوانید توزیع مورد نظر خود را براحتی و بدون از دست رفتن سیستمعامل شخصی سازی کنید. همانطور که در مطالب قبلی نیز گفته شد و آموزشهای مختصری خدمت شما عزیزان دادیم گنو/لینوکس از لحاظ نرم افزار کاملا غنی است و میتواند نیازهای شما را برطرف کند. در گنو/لینوکس با خیالت راحت از جنبههای قانون کپی رایت و خرابی سیستمعامل از جمله بلواسکرین میتوانید به کار خود ادامه دهید و لذت ببرید.
مزایای گنو/لینوکس عبارتند از:
۱-گنو/ لینوکس، سیستمعاملی است که میتوان آن را بصورت رایگان تهیه کرد.
۲-انواع مختلف سیستمعامل گنو/لینوکس را میتوانید بین دوستان و همکاران خود، به هر تعداد منتشر کنید.
۳-سایر سیستمعاملها معمولا توسط شرکتهای انحصاری توسعه داده میشوند، در حالی که گنو/لینوکس توسط داوطلبانی از سرتاسر جهان توسعه داده میشود.
۴-کد منبع گنو/لینوکس برای همگان در دسترس است. در حالی که در سیستمعاملهای دیگر، کاربر از پشت پرده باخبر نیست.
۵-گنو/لینوکس دارای قابلیت اطمینان بالاتری است.
۶-گنو/لینوکس بسیار قابل انعطاف میباشد.
۷-در گنو/لینوکس خبری از ویروسها نیست.
حال به معرفی و بررسی کوتاه چهار توزیع از بهترین و معروفترین توزیعهای گنو/لینوکس میپردازیم.
بی شک اوبونتو یکی از معروفترین اما نه محبوبترین توزیعهای گنو/لینوکس است. اوبونتو توسط جامعه کاربری و با پشتیبانی شرکت کنونیکال اداره میشود و سالهای اخیر توانسته به موفقیتها و نوآوریهای زیادی دست پیدا کند. اوبونتو خود نیز مشتقات زیادی دارد از جمله کوبونتو (Kubuntu) و زوبونتو(Xubuntu) و لوبونتو(Lubuntu) و… میباشد که تنها تفاوت آنها در میزکارشان است. این توزیع بر پایه دبیان است. یکی از مهمترین اهداف اوبونتو داشتن سادگی در کنار کارایی میباشد، که تا به اینجا توانسته است به هدف خود دست یابد.
اوبونتو برای افرادی مناسب است که به دنبال سادگی و پایداری بالا هستند و برای تازه کارها نیز پیشنهاد میشود. اوبونتو را میتوان یک توزیع سبک برای رایانههایی با سخت افزار متوسط دانست.
دبیان، پایدار پایدار و پایدار… این ویژگی اصلی دبیان است. یکی از مهمترین توزیعهای تاریخ گنو/لینوکس به حساب میآید. اگر دنبال پایداری در سیستمعامل هستید، بدون شک دبیان را انتخاب کنید و مطمئن باشید در انتخاب خود اشتباه نکردهاید. به دلیل همین پایداری توزیعهای مختلفی از آن انشعاب گرفته شده است.
به همین دلیل موضوع پایداری در دبیان، باعث خواهد شد که پکیجهای نرمافزاری پس از بررسی کامل برای دبیان عرضه شود، پس شاهد خواهیم بود که در بروزرسانیها کمی کندتر عمل کند.
به فدورا ققنوس گنو/لینوکس لقب داده اند. زیرا که پس از مرگ ردهت از خاکسرش، فدورا پدیدار شد. در سال ۲۰۰۳ زمانی که ردهت به کار خود پایان داد، فدورا تازه جان گرفت و پا به عرصه گذاشت. میتوان گفت فدورا نیز یکی از بهترین و بی نقصترین توزیعهای گنو/لینوکس است که خیلی خوب عمل میکند. اگر حرفهایی هستید به دنیای فدورا بروید. این توزیع آسان نصب و تنظیم میشود. بستههای نرمافزاری فدورا به آسانی توسط DNF قابل دریافت است. در سال ۲۰۰۸ نیز لینوس توروالدز(خالق هستهایی به نام لینوکس) اعلام کرد به جهت پشتبانی مناسب فدورا از معماری ریز پردازندههای پاور پی سی, که مورد علاقه وی میباشد، از فدورا استفاده میکند.
فدورا یکی از خلاقترین توزیعهای گنو/لنوکس میتوان معرفی کرد. دارای بروزرسانیهای منظم میباشد.
لینوکسمینت یک توزیع بر پایه اوبونتو میباشد که با هدف سادگی، زیبایی و مدرن بودن عرضه شده است. استفاده از لینوکسمینت بسیار آسان و ساده است و برای کاربرانی که تا بحال تجربهی استفاده از گنو/لینوکس را نداشتهاند بسیار مناسب میباشد. لینوکسمینت نیز با جامعه کاربری مدیریت میشود و به صورت رایگان و متنباز قابل استفاده همگان میباشد.
همانطور که گفتیم لینوکسمینت دارای سادگی و زیبایی است که همین عامل باعث خواهد شد تا تازهکارها تمایلی بیشتری به استفاده از آن داشته باشند. همه چیز مرتب و منظم است. این توزیع نیز به دلیل سبک بودن میتواند بر روی رایانههایی با سختافزار متوسط عملکرد خوبی داشه باشد.
به دلیل سادگی زیاد برای افرادی در دنیای گنو/لینوکس زیاد خوشآیند نیست.
همهی اینها گفته شد، اما کدام توزیع برای شما مناسب است؟ جواب این پاسخ را باید با توجه به سلیقه و حرفهی خود بسنجید. بنده به شخصه عاشق تنوع هستم و همیشه دوست داشتم همهی توزیعهای گنو/لینوکس را امتحان کنم. اگر شما هم عاشق تنوع هستید، میتوانید توزیعهای مختلف را در ماشین مجازی نیز راهاندازی کنید. بعد از تجربه میتوانید به عنوان توزیع ثابت خود انتخاب کنید.
بدون شک در گنو/لینوکس توزیعهای دیگری هم وجود دارند، در اینجا فقط به چهار مورد اشاره شد. شما میتوانید در اینترنت جستجوی بیشتری انجام دهید و توزیع محبوب خود را پیدا کنید.
توزیع محبوب شما کدام است؟ در بخش نظرات تجربه کاری خود را با بقیه دوستان به اشتراک بگذارید.
استاد من لینوگسو از خودت شناختم….نه شناختی داشتم نه چیزی….گفتی اوبونتو ما هم رفتیم…کاش عکسای محیطشونو میزاشتی
تروجان عزیز برای مشاهده اسکرین شات از محیط توزیع های لینوکس به این سایت مراجعه کنین 😉 :
http://linuxscreenshots.org
بنده نگفتم فقط اوبونتو، فقط آموزش نصبش رو بهتون گفتم.
قبل از هرکاری همیشه تحقیق کنید. موفق باشید.
بعد از مدتها وارد حسابم شدم فقط جهت تشکر از آقای قاضی مرادی. از معدود نویسنده هایی، که تمام مطالبشون رو میخونم و دوست دارم. امیدوارم از این دست مطالب بیشتر تهیه کنید.
ممنون
ممنون دوست عزیز شما لطف دارید :rose:
در مورد مطلب هم بگم. درسته که یکی از محاسن دنیای لینوکس همین فراوانی توزیع هاست ولی در عین حال یکی از دردسرهاش هم همین انتخاب توزیع هست. اولین سوالی که مطرح میشه واسه کاربر و تقریبا هیچوقت هم جوابش معلوم نمیشه.
خب انتخاب توزیع رو همون طور که گفتم باید خودتون بسنجید، به این صورت که باید چند نمونه از توزیعهای مختلف رو تجربه کنید(ماشین مجازی) و سپس انتخاب کنید.
ببخشید یه سوال.
من میخوام تا یکی دو هفته، شروع به کامپایل رام اندروید کنم.
کدوم توزیع؟
فقط میخوام همین کارو خوب انجام بده، چون سیستم عامل خودم ویندوز خواهد موند.
با تشکر از محمدامین خان….. :rose:
با اجازه از آقای قاضی مرادی من به کاربران مبتدی elementary os رو پیشنهاد میکنم…توزیعی بسیار زیبا و در عین حال سریع و روان و ساده!!!!
…………………..
ببخشید منظور از پایداری چیه گفتین دبیان بسیار پایداره؟؟؟پایدار تو چی؟؟؟ :unsure:
ببینید دوست عزیز منظور از پایداری اینه که مثلا بستههای نرم افزاری که توی توزیعهای مبتنی بر دبیان توی مخازن پیش فرض هست معمولا با تاخیر بیشتری برای این توزیعها در دسترس قرار میگیره (البته این هم قابل تغییرهستش مثلا در مورد smplayer شما میتونی اخرین ورژنش رو به صورت دستی دریافت کنید )
همینطور در مورد هسته لینوکس هم معمولا اخرین ورژنش رو توی توزیعهای دبیانی نمیبینیم در صورتی که توزیع فدورا (اگر اشتباه میکنم اقای قاضی مرادی اصلاح کنن لطفا) فکر کنم ورژن کرنلش ۴ هست
مثلا الان ورژن کرنل من توی اوبونتو ۱۴٫۰۴ در حال حاضر ۳٫۱۶ هستش
به طور خلاصه هر چی نرم افزارهای مورد نظر با تاخیر بیشتری وارد اکوسیستم بشن مسلما فرصت تست و دیباگ کردنش بیشتره برای این هست که توزیعهای مبتنی بر دبین به پایداری معروفن
پایداری به این منظور که سیستم عامل بصورت مدام کرش نمیکنه! البته توزیعهای دیگه هم از این مشکل رنج نمیبرن، اگر بطور مثال بخوایم بگیم، از هر ۱۰ بار استفاده از اوبونتو شاید یکبار کرش داشته باشید، در دبیان همون یکبار رو هم نداره. منظور از پایداری بدین معنیه.
توزیع مورد علاقه من کوبونتو هست :whistle:
خسته نباشید . ممنون 🙂
آیا استفاده از لینوکس باعث افزایش سرعت و پایداری سیستم نسبت به ویندوز میشه
من یک سیستم خیلی ضعیف دارم کدوم نسخه از نظر بهینه سازی استفاده کمتر از منابع مانند رم و در گیری cpu رو پیشنهاد می کنید :scratch:
اگر سخت افزار سیستم رو هم بگید بهتر میشه راهنمایی کرد.
برای سخت افزارهای ضعیف بیشتر از لوبونتو و زوبنتو استفاده میشه.
سلام اگه می شه کمی هم از red hat و kali و backrack5 توضیح دهید ممنون می شم