زوجه برای آنکه بتواند از مرز کشور خارج شود، به اجازه همسر خود نیاز دارد و زوج باید حتما رضایت دهد. حال گاهی اوقات شرایط به گونه ای پیش می رود که زوج تصمیم می گیرد همسر خود را ممنوع الخروج کند. اما مدارک لازم جهت ممنوع الخروج کردن زن چیست؟ زوج در چه شرایطی می تواند همسر خود را از ممنوع الخروج کند؟
نکته ای که باید به آن اشاره کنیم، این است که هم زوج و هم زوجه می توانند بسته به شرایط و حق و حقوقی که دارند، دیگری را ممنوع الخروج کنند و این موضوع مختص به زوج نیست. در ادامه نحوه ممنوع الخروج کردن به تفکیک زن و مرد بررسی می شود تا با قوانین و شرایط آشنا شوید.
طبق قانون، زن متاهل برای آنکه گذرنامه بگیرد و از کشور خارج شود، به اجازه همسر خود نیاز دارد و این اجازه باید به صورت محضری یا وکالت نامه ای ثبت و تایید شود. حال برای آنکه زوج، همسر خود را ممنوع الخروج کند، باید به اداره گذرنامه و اتباع نیروی انتظامی مراجعه کند و دادخواست خود که مبنی بر ممنوع الخروج کردن زن می باشد را تنظیم نماید.
برای اینکه درخواست ثبت شود، ارائه یکسری مدارک نیز ضروری می باشد. از جمله مدارک ضروری و لازم می توان به اصل شناسنامه، کارت ملی، سند ازدواج یا رونوشت آن اشاره کرد. این مدارک بررسی می شوند و اگر موردی وجود نداشته باشد، درخواست مرد تایید می شود.
نکته ای که باید به آن اشاره کنیم، این است که زوجه به طور کلی درصورت تاهل ممنوع الخروج می باشد و برای خارج شدن از کشور به اذن همسر خود نیاز دارد. اگر زن در زمان مجردی نیز گذرنامه دریافت کرده باشد، برای خروج از کشور مجدد به اجازه همسر نیاز دارد.
شرایطی وجود دارد که در آن زوجه نیز می تواند همسر خود را ممنوع الخروج کند. برای مثال می توان به زمانی اشاره کرد که زن دادخواست مطالبه مهریه از طریق اداره اجرای ثبت را می دهد. زوجه در چنین شرایطی، باید به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه کند و درخواست ممنوع الخروج کردن زوج را بدهد.
در رابطه با مدارك لازم جهت ممنوع الخروج كردن زوج، می توان به عقدنامه و شناسنامه اشاره کرد. زوجه باید به دفترخانه ای که در آن ازدواج ثبت شده مراجعه کند و به صورت ثبتی تقاضا صدور اجرائیه را بدهد. در ادامه یک نسخه از اجرائیه برای مرد ارسال می گردد و مرد 10 روز فرصت دارد که دین یا همان مهریه را بپردازد یا شرایط پرداخت را مشخص کند. اگر چنین اتفاقی نیوفتد، مرد ممنوع الخروج خواهد شد. دقت داشته باشید که زوج تا زمانی که قسط های مهریه را به طور کامل نپردازد، ممنوع الخروج خواهد ماند.
گاهی اوقات مرد به واسطه شغلی که دارد، باید از کشور خارج شود که در چنین موقعیتی مرد باید درخواست دهد. اگر دادگاه شرایط خاص زوج را تایید کند، ممنوعیت وی برطرف می شود و می تواند به خارج از کشور برود. بنابراین برای رفع ممنوع الخروجی مرد، راهی جز پرداخت مهریه یا جلب رضایت زوجه وجود ندارد؛ حتی تعیین یک مبلغ به عنوان وثیقه!!
اگر فکر می کنید که شرایط پیچیده است و نمی توانید به تنهایی از پس مراحل ممنوع الخروج کردن زوجه یا زوج بربیایید، حضور یک وکیل در این مسیر می تواند کمک کننده باشد. از همین رو لیستی از بهترین وکلای تهران را برای شما آماده کرده ایم که می توانید از آن استفاده کنید. در سایت مستر وکیل تمام وکلای خوب، با حوزه فعالیتی که دارند به شما معرفی می شوند تا بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.
برای دریافت استعلام ممنوع الخروجی، افراد میتوانند به راحتی از روشهای آنلاین یا حضوری استفاده کنند. در بسیاری از موارد، افراد از ممنوع الخروج بودن خود آگاهی ندارند، اما امکان پیگیری و استعلام این موضوع وجود دارد. برای دریافت استعلام ممنوع الخروجی در موارد مربوط به مهریه، افراد میتوانند به سایت رسمی سازمان ثبت اسناد و املاک به آدرس my.ssaa.irمراجعه کرده و با وارد کردن مشخصات خود، وضعیت ممنوع الخروجی خود را بررسی کنند.
اما در برخی موارد، مانند استعلام ممنوع الخروجی به دلیل مسائلی مانند درخواست همسر، این فرآیند به صورت آنلاین امکانپذیر نیست. در چنین شرایطی، فرد باید با در دست داشتن گذرنامه، به اداره پلیس گذرنامه مراجعه کند تا از وضعیت ممنوع الخروجی خود مطلع شود.
در طول متن در رابطه با مدارك لازم جهت ممنوع الخروج كردن زن صحبت کردیم و مدارکی که برای ممنوع الخروج کردن مرد لازم بود را نیز گفتیم. اما اگر بخواهیم به طورکلی مدارک لازم را بگوییم، باید بگوییم که این مدارک عبارتند از:
عدم رضایت زوج یکی از عوامل اصلی ممنوع الخروجی زن به شمار میآید، اما در صورت تغییر نظر زوج و ارائه رضایت، این ممنوع الخروجی میتواند لغو شود. نکته بسیار مهم این است که رضایت شفاهی زوج برای رفع ممنوع الخروجی کافی نیست و باید حتماً یک سند رسمی تنظیم شود تا این موضوع بهطور قانونی به ثبت برسد.
در شرایط خاص و اضطراری، زن میتواند برای دریافت گذرنامه و خروج از کشور با اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه اقدام کند. در این حالت، دادستان موظف است که نظر خود را در خصوص درخواست، چه مثبت و چه منفی، حداکثر ظرف مدت سه روز به زن اعلام کند.
اگر زن و مرد از یکدیگر طلاق گرفته باشند و مرد پیش از طلاق همسر خود را ممنوع الخروج کرده باشد، این ممنوعیت تا زمانی که گواهی طلاق به اداره گذرنامه اعلام نشود، برطرف نخواهد شد. بنابراین، پس از جاری شدن صیغه طلاق، لازم است که این موضوع به اداره گذرنامه اطلاع داده شود. در این صورت، دیگر اجازه یا عدم اجازه مرد برای خروج از کشور اهمیتی نخواهد داشت و زن میتواند آزادانه اقدام به دریافت گذرنامه و خروج از کشور کند.
کلام آخر
در صورتی که فرد ممنوع الخروج باشد، میتواند با مراجعه به مراجع مختلف به صورت آنلاین یا حضوری استعلام وضعیت خود را بگیرد. همچنین، در صورتی که ممنوع الخروجی به علت عدم رضایت زوج باشد، این وضعیت با رضایت رسمی زوج قابل رفع است و در موارد اضطراری، زن میتواند با اجازه دادستان اقدام به دریافت گذرنامه کند. پس از طلاق، ممنوعیت برطرف میشود مشروط به اطلاعرسانی گواهی طلاق به اداره گذرنامه.