خیلی راحت بخواهیم بگوییم، امرکاییها ناراحت بودند که چینیها “فن خودشان” را روی آنها اجرا کنند. در حالی که تقریبا اکثر پلتفرمهای کلیدی در دنیا (چه سیستمعامل، چه شبکهاجتماعی و چه پیامرسان) امریکایی هستند و اطلاعات کاربران را جمعآوری میکنند، امریکاییها از انجام کار مشابهی توسط چینیها بسیار ناراحت هستند. همین موضوع سبب اعلام ممنوعیت تیک تاک، نرم افزار ویرایش ویدئو CapCut و تمام نرم افزارهای ByteDance در امریکا شد. با این حال چینیها پیشدستی کردند و خودشان به صورت داوطلبانه سرویسهای مذکور را زودتر از دسترس خارج کردند. البته حالا شاهد بازگشت تیک تاک به امریکا هستیم، آن هم در کمتر از ۱ روز.
پس از ۱۴ ساعت قطعی در ایالات متحده، تیک تاک اعلام کرد که در حال بازگرداندن خدمات خود است. این شرکت در بیانیهای که در شبکههای اجتماعی منتشر کرد، گفت:
«با توافق با ارائهدهندگان خدمات، تیک تاک در حال بازیابی سرویس خود است. از رئیسجمهور ترامپ برای فراهم کردن شفافیت و اطمینان لازم به شرکای خدماتی که با ارائه تیک تاک به بیش از ۱۷۰ میلیون آمریکایی و حمایت از ۷ میلیون کسبوکار کوچک باعث شکوفایی میشوند، تشکر میکنیم. این تصمیم گامی قوی در حمایت از متمم اول قانون اساسی و مقابله با سانسور بیاساس است.»
این قطعی پس از آن اتفاق افتاد که قانون ممنوعیت فدرال علیه تیک تاک به اجرا درآمد. در این میان، اپل نیز اپلیکیشن تیک تاک را از فروشگاه App Store حذف کرد و اعلام کرد که موظف به رعایت قوانین کشورهایی است که در آن فعالیت دارد.
نگاهی به اتفاقات اخیر
تیک تاک شب شنبه، ساعت ۱۰:۳۰ به وقت شرق آمریکا به دلیل اجرای قانون ممنوعیت فدرال از دسترس خارج شد. در حالی که بسیاری انتظار بازگشت سریعتر آن را داشتند، بازگشت این اپلیکیشن تا ظهر یکشنبه به تعویق افتاد.
طبق بیانیه تیک تاک، این شرکت با ارائهدهندگان خدمات به توافقی رسیده است که محدودیتهای قانونی را موقتاً نادیده بگیرند. همچنین، تیک تاک از دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، برای شفافسازی قانونی و تضمین عدم اعمال جریمهها علیه شرکای خدماتی قدردانی کرد.
دونالد ترامپ در شبکه اجتماعی خود اعلام کرد که قصد دارد با صدور یک دستور اجرایی، اجرای قانون ممنوعیت را به تعویق اندازد. او همچنین پیشنهاد ایجاد یک شرکت مشترک با ۵۰ درصد مالکیت ایالات متحده را مطرح کرد و گفت:
«من از شرکتها میخواهم اجازه ندهند تیک تاک غیرفعال بماند! من یک دستور اجرایی صادر خواهم کرد تا زمان کافی برای توافقی که امنیت ملی ما را تضمین کند، فراهم شود. این دستور همچنین تأیید میکند که هیچ شرکتی که به حفظ دسترسی تیک تاک کمک کرده، با جریمهای مواجه نخواهد شد.»
ترامپ تأکید کرد که این تصمیم میتواند از یک سو، حضور تیک تاک در دستان امن (از نگاه امریکا) را تضمین کند و از سوی دیگر، ارزش اقتصادی آن را افزایش دهد.
آینده تیک تاک؛ شفافیت یا ابهام؟
با وجود اعلام بازگشت تیک تاک، همچنان سوالات بسیاری در مورد وضعیت این اپلیکیشن در فروشگاههای اپل و گوگل وجود دارد. همچنین طبق قانون، تعویق ۹۰ روزه ممنوعیت تنها در صورتی امکانپذیر است که شواهدی از پیشرفت در فرآیند فروش این شرکت مشاهده شود؛ اما تاکنون نشانهای از چنین پیشرفتی در دست نیست.
در حالی که تیک تاک به دنبال ادامه فعالیت در ایالات متحده است، باید دید که آیا مذاکرات با دولت آمریکا به توافقی پایدار منجر خواهد شد یا خیر.
نظر شما درباره این احساس خطر امریکاییها از سرویسهای ByteDance چینی چیست؟