شناسایی نیاز مشتریان، یکی از مهمترین دغدغههای مدیران ارشد سازمانها است. با تولید محصولاتی که بتوانند این نیاز را برطرف ساخته و در دستیابی به اهداف سازمان موثر باشند، میتوان پایداری و رشد کسب و کار را تضمین نمود. به همین دلیل کارفرمایان، به استخدام مدیر محصول در کسب و کار خود نیاز دارند. مدیران محصول با ترسیم چرخه عمر محصول تولیدی، سرنوشت محصول را از لحظه طراحی تا انقضا مشخص میکنند.
درنتیجه برای فعالیت در حوزه مدیریت محصول، داشتن مهارتهایی مانند درک عمیق از مأموریت هر محصول و شرایط بازار مصرف، موردتوجه قرار میگیرند. در این مقاله ضمن ارائه اطلاعات بیشتر درباره فرصت شغلی مدیر محصول، به مواردی که شما را به یک مدیر محصول موفق تبدیل خواهند کرد، اشاره میکنیم.
فرصت شغلی مدیر محصول (product manager) را میتوان در ارتباط با مدیریت و توسعه محصولات تولیدی در یک کسب و کار تعریف نمود. بر اساس تعریفی که ویکیپدیا از مدیران محصول سازمانها ارائه می دهد، مدیران محصول در یک سازمان افرادی هستند که راهبرد تولید کالا را مشخص میکنند.
در حقیقت شرکتها با استخدام مدیر محصول (product manager)، به دنبال تعیین نمودن ویژگیهای عملکردی محصولات و مشخصههای هر محصول هستند. جهت دریافت جدیدترین آگهیهای استخدام مدیر محصول در شرکتها و سازمانهای معتبر سراسر کشور، مراجعه به این صفحه: https://jobvision.ir/jobs/category/product-manager
همچنین ایجاد هماهنگی بین کارهای افراد در مشاغل مختلف مانند مهندس نرم افزار، متخصص برنامه نویسی بکاند، کارشناس علوم داده و کارشناس طراحی محصول، از دیگر وظایف موردتوجه در شغل مدیر محصول (product manager) است.
معمولا مدیران محصول در شرکتهای فعال در حوزه فناوری اطلاعات، فعالیت دارند. بااینحال شرکتهای تولیدی و سایر کسبوکارها، میتوانند از مهارتها و تواناییهای یک مدیر محصول باتجربه استفاده کنند.
مدیران محصول عوامل مختلفی را در چرخه عمر محصول در نظر میگیرند. عواملی مانند مشتری یا کاربر، محصولات موجود در بازار و میزان تناسب محصول به مدل کسب و کار، ازجمله عوامل اثرگذار در مدیریت محصول هستند.
به شکلی که میتوان مدیر محصول را مسئول مدیریت یک کالا یا خدمت در بخشهایی مانند «تجربه کاربر یا مصرفکننده»، «فناوری» و «کسب و کار» دانست. در ادامه این مقاله ضمن معرفی برخی از مهارتهای موردتوجه برای استخدام مدیر محصول (product manager)، به نکاتی برای تبدیل شدن به یک مدیر محصول موفق اشاره خواهیم کرد.
مجموعهای از مهارتهای نرم و سخت، برای استخدام مدیر محصول موردتوجه کارفرمایان قرار میگیرند. در ادامه فهرستی از این مهارتها آورده شده است:
معمولا بر اساس اندازه یک کسب و کار، مسئولیت های مدیر محصول سازمان متفاوت خواهد بود. در سازمانهای بزرگ، مدیران محصول در بین تیمهای تخصصی به ایفای نقش خود میپردازند. در این نوع از کسبوکارها افرادی مانند تحلیلگران کسب و کار، محققان و بازاریابها، اطلاعات موردنیاز را جمعآوری نموده و افرادی مانند متخصصان برنامه نویسی و طراحی محصول، به ایفای وظایف اجرایی خود مشغول هستند.
درنتیجه میتوان گفت که در سازمانهای بزرگ، مدیران محصول با تعداد زیادی از افراد سروکار دارند. این موضوع موجب میشود که یک مدیر محصول، زمان زیادی را برای متقاعدسازی سایرین صرف نماید. این در حالی است که در سازمانهای کوچک، مدیران محصول زمان کمتری را برای توضیح دیدگاههای خود درباره چرخه عمر محصول صرف خواهند کرد.
از طرف دیگر در یک کسب و کار کوچک به دلیل کمبود تعداد نفرات در جایگاههای شغلی مختلف، یک مدیر محصول ممکن است به انجام کارهای اجرایی هم بپردازد. در ادامه، به برخی از وظایف و مسئولیتهای مورداشاره در آگهیهای استخدام مدیر محصول اشاره شده است:
در ایران شرکتهای بزرگی به استخدام مدیر محصول نیاز دارند. شرکتهای معتبری مانند مهرام، گروه آموزشی ایرانمهر، البرز دارو، سنجمان، نقش اول کیفیت، شرکت شکلات پرند (فرمند)، گروه صنعتی صباح و فلای تودی، اخیرا آگهیهای شغلی خود را در این فرصت شغلی منتشر کردهاند.
اگر تمایل دارید برای آگهیهای استخدام مدیر محصول رزومه خود را ارسال نمایید، بهتر است قبل از فعالیت در این فرصت شغلی، به مواردی که موجب کسب موفقیت در این حرفه میشوند توجه کنید. یکی از مهمترین مواردی که میتواند در پیشرفت شغلی یک مدیر محصول اثرگذار باشد، توانایی اعطای قدرت تصمیمگیری به اعضای تیم محصول است.
شما بهعنوان یک مدیر محصول، نمیتوانید با تمام تصمیمات تخصصی و چالشهای اعضای تیم مواجه شوید. اعطای قدرت تصمیمگیری به اعضای تیم محصول، میتواند حجم کاری شما را به شکل قابلتوجهی کاهش دهد. شما بهعنوان یک مدیر محصول موفق باید بتوانید مسیر توسعه محصول را برای اعضای تیم از پیش نمایش داده و درک روشنی از نقشه راه را برای تصمیمگیری اعضای تیم محصول، ایجاد نمایید.
همچنین پیشنهاد میکنیم برای فعالیت بهعنوان یک مدیر محصول، موارد زیر را جهت ورود حرفهای به بازار کار موردتوجه قرار دهید:
یکی از تکنیک های تبدیل شدن به یک مدیر محصول موفق، تقویت مهارتهای موردتوجه در این حرفه است. در بخشهای قبلی، به برخی از مهارتها و شرایط استخدام مدیر محصول در شرکتهای معتبر اشاره کردیم. با تقویت مهارتهایی مانند توانایی ایجاد تعامل و برقراری ارتباط با مشتریان، توانایی اولویت بخشیدن به کارها و توانایی تجزیه و تحلیل مسائل مختلف، میتوانید مسیر پیشرفت شغلی را در این حرفه هموار نمایید.
یکی از مواردی که باید پیش از ارسال رزومه به آگهیهای استخدام مدیر محصول موردتوجه قرار دهید، اخذ مدرک تحصیلی مرتبط با این حوزه کاری است. معمولا شرکتها با توجه به حوزه کاری خود، از گروه خاصی از متخصصان برای فعالیت در شغل مدیر محصول دعوت به همکاری میکنند.
بهعنوانمثال برای استخدام مدیر محصول نرم افزار، ممکن است از افرادی با مدرک تحصیلی کارشناسی در حوزه علوم کامپیوتر یا فناوری اطلاعات دعوت به همکاری شود. این در حالی است که یک شرکت تولیدی ممکن است به فردی با مدرک تحصیلی کارشناسی در حوزه مهندسی صنایع، برای تصدی شغل مدیر محصول نیاز داشته باشد.
همچنین با شرکت در دوره های آموزشی آزاد که در ارتباط با مدیریت محصول برگزار میشوند، میتوانید دانش و اطلاعات خود را در این حوزه افزایش دهید. اگر برای شرکت در دوره های آموزشی حضوری فرصت کافی را در اختیار ندارید، شرکت در دورههای آنلاین مدیریت محصول میتواند به افزایش دانش تخصصی شما جهت ورود به بازار کار این حرفه کمک نماید.
اغلب شرکتهای بزرگ و معتبر برای استخدام مدیر محصول، به سابقه کاری متقاضیان استخدامی توجه ویژهای دارند. اگر قصد دارید به یک مدیر محصول موفق تبدیل شوید، باید تجربیات کاری خود را افزایش دهید.
فراموش نکنید که انجام وظایفی مانند تجزیه و تحلیل بازار و محصولات رقبا، نیاز به کسب تجربه فراوان در یک حوزه کاری خاص دارد. همچنین برای مواجهشدن با چالشهای واقعی موجود در کسب و کار، چارهای جز کسب تجربه کاری مرتبط در حوزه مدیریت محصول وجود ندارد.
برای تبدیل شدن به یک مدیر محصول موفق، باید مهارتهای فنی خود را تقویت نمایید. در ادامه فهرستی از مهارتهای فنی موردتوجه در شغل مدیر محصول، آورده شده است:
مدیران محصول، متخصصانی هستند که بر فرآیند تولید و توزیع محصولات جدید نظارت داشته و در افزایش سرعت و کیفیت فرآیندهای توسعه محصول نقش دارند. به همین دلیل شرکتهای بزرگ و معتبری مانند مهرام، فرمند و صباح، برای تعیین نقشه راه و طراحی چرخه عمر محصولات خود، به استخدام مدیر محصول نیاز دارند.
در این مقاله با معرفی فرصت شغلی مدیر محصول، به بیان برخی از مهمترین وظایف و مسئولیت های مدیر محصول پرداختیم. همچنین با بیان برخی از شرایط استخدامی مدیر محصول، مواردی را که به کسب موفقیت شغلی در این حرفه کمک میکنند، موردبررسی قرار دادیم.