حساب کاربری ندارید؟ ثبت نام کنید

کدام صندوق سرمایه گذاری کم ریسک است؟

نوشته

2 سال قبل | بدون دیدگاه | ریپورتاژ و آگهی

ریسک یکی از جذابترین بخش های سرمایه گذاری در بازارهای مالی است و مدیریت ریسک هم کلید موفقیت در سرمایه گذاری به حساب می آید. فرقی ندارد در چه سن و سالی باشید یا چه مقدار درآمدی داشته باشید.

سرمایه گذاری یکی از کارهایی است که باید آن را جدی بگیرید و اصول آن را بیاموزید. نکته‌ی مهمی که باید درباره‌ی سرمایه‌گذاری بدانید، میزان ریسک آن است. هیچ سرمایه‌گذاری‌ای بدون ریسک انجام نمی‌شود.  ریسک در ذات سرمایه‌گذاری نهفته است و شما نمی‌توانید تحت هیچ شرایطی آن را حذف کنید.  با این حال برخی از سرمایه‌گذاری‌ ها ریسک پایین‌تری دارند، و به همان نسبت هم سود کمتری را نصیب سرمایه‌گذاری می‌کند.

میزان ریسک سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف متفاوت است. این تعریفِ بسیار ابتدایی ریسک است و ریسک‌های مختلف دیگری سرمایه‌ی شما را تهدید می‌کند. به عنوان مثال ریسک تورم می‌توان بر تمام پیش‌بینی‌ها تاثیر بگذارد و سود نهایی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. ریسک نقد شوندگی و ریسک سیستماتیک از دیگر انواع ریسک به شمار می‌آیند.

در این مطلب قصد داریم، شما را با سرمایه گذاری کم ریسک و اینکه کدام نوع از صندوق های سرمایه گذاری ریسک کمتری دارند، آشنا می‌کنیم.

 

انواع ریسک ونکات مهمی که سرمایه ‌گذار باید در خصوص ریسک سرمایه‌گذاری در صندوق ها بداند:

ریسک در لغت به معنای خطر است و در بازارهای مالی آن را می‌توان انحراف بازدهی محقق شده از بازدهی پیش‌بینی شده یک دارایی و خطر متحمل شدن ضرر از آن تلقی کرد که همواره وجود دارد. یک سرمایه‌گذار موفق در بازارهای مالی همواره در تلاش است که ریسک خود را کمتر کند و به نسبت سرمایه‌گذاری‌های با ریسک مشابه، سود بیشتری کسب کند. اجتناب از ریسک و کاهش ریسک دو استراتژی برای مدیریت ریسک هستند که باید در هر سرمایه‌گذاری در نظر گرفته شوند. به طور کلی چهار مدل ریسک برای سرمایه گذاری در صندوق ها در نظر گرفته می شود که عبارتند از:

  • • ریسک کاهش ارزش دارایی صندوق : ممکن است به دلایل مختلف ارزش دارایی صندوق کم بشه، کلا در بازار های مالی قیمت ها تابع شرایط اقتصادی و سیاسی در مقیاس کلان و وضعیت خاص هر شرکت در مقیاس خرد هستند بنابراین قیمت اوراق بهادار به دلایل مختلف ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرند و اگر قیمت کاهش پیدا کند صندوق هم ضرر می کند و به طبع سرمایه گذاران هم متضرر می شوند.

 

  • • ریسک نقد شوندگی واحدهای ابطال شده است: به این منظور است که اگر صندوقی به اندازه ی کافی وجه نقد نداشته باشد نمی تواند در یک روز تمامیه واحدهایی که ابطال شده اند را نقد کند، در واقع به این صورت است که در مرحله ی ابتدایی از وجوه نقد صندوق پول واحدهای ابطال شده پرداخت می شود و در مرحله ی بعد مدیر صندوق دارایی های صندوق را به فروش می رساند به عنوان مثال سهام را به فروش می رساند تا نقدینگی لازم برای ابطال واحد ها را بدست بیاورد. و نکته قابل توجه اینکه اگر مدیر صندوق بدلیل گیر کردن سهام در صفوف فروش یا گره معاملاتی ایجاد شده باشد و نتواند به موقع دارایی های صندوق را به وجه نقد تبدیل کند مبلغی که مربوط به ابطال واحد است در حساب بستانکاری سرمایه گذار منظور میگردد و تا هر موقع که صندوق نقدینگی داشت با همون قیمت ابطال با سرمایه گذار تسویه حساب نماید. که  البته لازم  به ذکر است که برخی از صندوق ها رکن مهمی به عنوان ضامن نقد شوندگی داشته که نقد شوندگی واحد ها را تضمین میکند.

 

 

  • • ریسک نکول اوراق بهادار: نکول در واقع واژه ای است که در ریسک سرمایه گذاری تعریف میشود و به این معناست که اگریک طرف قرار داد موفق نشود که به تعهداتش عمل کند در واقع در این شرایط نکول اتفاق افتاده است (درست است که صندوق ها جایی سرمایه گذاری می کنند که معتبرو تضمین شده باشد اما باز هم برای لحاظ کردن بدترین شرایط ریسک نکول را در اساسنامه های صندوق ها می آورند).

 

  • • ریسک نوسان بازده بدون ریسک: بدان معنا که اگر درصد بازده بدون ریسک بیشتر بشود، به عنوان مثال سود اوراق مشارکت دولتی که سودشان از سمت خود دولت تضمین شده است احتمالا بازدهی مابقی اوراقی که سود ثابتی را تعیین کرده اند کمتر میشود و طبیعی است که اگر یک صندوق که در اوراقی سرمایه گذاری کند که موسسه معتبری مانند بانک بازخریدش را تضمین نکرده باشد احتمالا باعث ضرر به صندوق و سرمایه گذاران آن صندوق خواهد شد.

کم ریسک ترین روش های سرمایه گذاری در بازار بورس چیست؟

بسیاری از افراد از سرمایه گذاری در بورس به دلیل وجود ریسک می ترسند و ترس از دست رفتن پولشان را دارند اما توجه داشته باشید که جمله از بین رفتن یک شبه سرمایه در بورس اصلا درست نیست و این جمله را به کلی از ذهنتان پاک کنید. اما شرایط سرمایه گذاری در بورس برای همه افراد با ریسک پذیری های مختلف فراهم شده است و اگر افراد از ریسک کردن می ترسند می توانند در کم ریسک ترین صندوق های سرمایه گذاری، کم ریسک ترین سبد سبدگردانها یا اوراق قرضه های کم ریسک سرمایه گذاری نمایند.

در ادامه به توضیح چند مورد از صندوق های سرمایه گذاری و پیدا کردن کم ریسک ترین صندوق سرمایه گذاری در بورس می پردازیم:

انواع صندوق‌های سرمایه‌ گذاری

صندوق سرمایه گذاری در سهام (سهامی)

بخش بزرگی از سرمایه این صندوق‌ها در سهام شرکت‌ها سرمایه‌گذاری می‌شود. این نوع از صندوق‌ها حداقل 70 درصد از دارایی های خود را در سهام سرمایه گذاری می‌کنند و 30 درصد باقی مانده را به اختیار مدیر صندوق در سهام، اوراق مشارکت، سپرده بانکی و یا سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری می‌کنند.

سرمایه گذاری در سهام بورسی سبب می شود که ریسک این صندوق‌ها نسبت به دیگر صندوق‌های سرمایه گذاری بیشتر باشد.

در واقع سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها به نوعی سرمایه‌گذاری در اوراق بورسی است با این تفاوت که به دلیل اینکه صندوق بر روی اوراق با درآمد ثابت نیز سرمایه گذاری کرده است، به نوعی ریسک سرمایه گذاری تعدیل می شود.

 

صندوق سرمایه ‌گذاری با درآمد ثابت

بیشترین حجم دارایی این صندوق‌های با درآمد ثابت گاها از70 تا حتی 90  درصد در قالب سپرده‌های بانکی، گواهی سپرده بانکی ، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار سرمایه‌ گذاری می‌شود. ضمن اینکه بخش اندکی از دارایی صندوق نیز در بازار بورس سرمایه گذاری می‌شود.این مدل سرمایه گذاری مناسب اشخاصی است که قدرت ریسک پذیری پایینی دارند و با سرمایه گذاری در این صندوق علاوه بر ریسک کم از یک حداقل سود تضمین شده هم برخوردارمیشوند.

سود غالبا تضمین‌ شده این صندوق‌ها در مقاطع عمدتاً یک‌ ماهه و بعضاً در مقاطع سه‌ ماهه پرداخت می‌شود. مشتریانی که به هر دلیل در کوتاه‌ ترین زمان ممکن (حداقل یک ماه) نیاز به دریافت سرمایه خود باشند، با توجه به امکان و اجبار بازخرید سهام توسط صندوق، در هر لحظه قادرند سهام خود را به فروش برسانند یا به‌ راحتی می‌توانند با ابطال واحدهای خود، سرمایه ‌شان را به ‌صورت نقدی دریافت کنند.

 

صندوق سرمایه گذاری مختلط

این نوع صندوق ها از لحاظ پرتفوی / سبد سرمایه‌گذاری حداکثر 60 درصد از دارایی خود را در سهام و حداقل 40 درصد از آن را در اوراق با درآمد ثابت مثل اوراق مشارکت یا سپرده بانکی سرمایه‌گذاری می‌کنند. این صندوق‌های سرمایه گذاری به دلیل نوع پرتفوی و سرمایه‌گذاری‌شان از منظر ریسک بین دو نوع صندوق فوق الذکر قرار می‌گیرند.

این صندوق‌ها به دلیل اینکه بیش از نیمی از دارایی‌هایشان روی سهام سرمایه‌گذاری شده است، سود تضمین شده ندارند اما معمولا ضامن نقد شوندگی دارند.

صندوق‌ سرمایه‌گذاری طلا

صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا از بازارهای سرمایه‌گذاری جدید در ایران است که مردم می‌توانند بدون خرید طلا در آن سرمایه‌گذاری کنند.

 

صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه

صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه در واقع صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند که پول سرمایه گذارانی که به دنبال داشتن سهام در کسب‌وکارهای نوپا (استارت آپ‌ها) و کسب‌وکارهای کوچک و متوسط هستند و پتانسیل رشد بالایی دارند را با ایجاد پرتفوی مدیریت می‌کنند. این نوع از سرمایه‌گذاری‌ها، سرمایه‌گذاری‌هایی با بازده و ریسک بالا محسوب می‌شوند. برای اطلاع بیشتر از این صندوق ها وارد سایت www.ibshop.com شوید.

 

اسناد خزانه اسلامی اخزا

اسناد خزانه اسلامی (اخزا) اوراق بدهی هستند که دولت به ازای بدهی خود به پیمانکاران منتشر می‌کند. این اوراق دارای سررسید بوده و دولت متعهد می‌شود در تاریخ سررسید مبلغ اسمی آن را به دارنده اوراق بپردازد. مبلغ اسمی هر ورق اسناد خزانه در زمان سررسید معادل ۱۰۰ هزار تومان است.

اسناد خزانه اسلامی (اخزا) سرمایه گذار‌ی بدون ریسک! در زمان خرید اسناد خزانه اسلامی بزرگ‌ترین دغدغه افراد، پرداخت مبلغ اوراق در زمان سررسید توسط ناشر است.

اما چه تضمینی وجود دارد که دولت در زمان سررسید، مبلغ مذکور را تسویه نماید؟

جالب است بدانید که پرداخت سود و اصل اسناد خزانه دراولویت اول دولت قرار دارد. به این معنی که دولت پیش از صرف هزینه‌های دیگر، ابتدا نسبت به تسویه اسناد خزانه اقدام می‌کند. با این تفاسیر این اوراق با ریسکی پایین و نزدیک به صفر قابل‌استفاده برای سرمایه گذاران خواهد بود.
همچنین با توجه به این‌که اسناد خزانه جزو اوراق بدهی پرطرفدار بازار سرمایه هستند، ریسک نقد شوندگی آن‌ها نیز بسیار پایین است و سرمایه‌گذاران هر زمان که قصد فروش آن‌ها را داشته باشند، تقاضا برای خرید این اوراق وجود خواهد داشت.
ریسک نقد شوندگی، یعنی امکان فروش اوراق در بازار بورس، درصورتی‌که خریدار و تقاضا برای اوراق کم باشد، ریسک نقدشوندگی بالا خواهد بود و بالعکس.

سخن آخر

شما می‌توانید با محاسبه‌ی دقیق ریسک در هنگام سرمایه‌گذاری، به جای آن که سرمایه‌ی خود را ازدست بدهید، از منافع حاصل از سرمایه‌گذاری بهره‌مند شوید. بهترین گزینه برای کاهش ریسک سرمایه‌گذاری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند. اسناد خزانه اسلامی (اخزا) و صندوق درآمد ثابت، ۲ روش مرسوم و مطمئن برای جایگزینی سپرده های بانکی به شمار می‌روند. اشخاص با ریسک‌پذیری پایین می‌توانند علاوه بر بهره‌مندی از ریسک پایین‌تر نسبت به سپرده‌های بانکی یا سرمایه گذاری در بازارهایی مثل بازار ارز و طلا، از بازده بهتری نیز نسبت به سپرده‌های بانکی بهره‌مند شوند.

 

اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
رپورتاژ آگهی پربازده
رپورتاژ آگهی پربازده
واحد تبلیغات