اپل در اوایل هفته جاری رسما اعلام کرد که تولید آیپاد تاچ را برای همیشه متوقف میکند، و ازآنجاییکه این دستگاه، آخرین نسل از سری محبوب آیپاد میباشد؛ این تصمیم، بهمعنای پایان راه برای گجت پخش موسیقی اپل قلمداد میشود که بهعنوان یک نماد درمیان محصولات این شرکت و همچنین صنعت موسیقی بهشمار میرفت.
برای یادبود گجت متحولکنندهی صنعت موسیقی و تکنولوژی، فکر کردیم جالب است که به برخی از برجستهترین مدلهای iPod در 21 سال گذشته نگاهی بیندازیم.
آیپاد اصلی که در اکتبر 2001 معرفی شد، بهعنوان دستگاهی بازاریابی میشد که 1000 آهنگ را در جیب شما قرار میداد. این محصول مدتی بعد، به یکی از نمادینترین و شناختهشدهترین محصولات اپل تبدیل شد و یکی از دستگاههایی است که مسئولیت رشد سرسامآور اپل بهسمت موفقیت کنونی خود را بهدوش میکشید.
آیپاد اصلی یک هارددیسک با 5 گیگابایت فضای ذخیرهسازی و یک چرخ اسکرول که بهصورت فیزیکی میچرخید را ارائه میکرد و درنهایت نیز، تنها آیپاد با این طراحی باقی ماند. همچنین این گجت دارای یک پورت FireWire برای اتصال به مک بود و به قیمت 399 دلار فروخته شد. اپل آیپاد اصلی را با یک مدل تقریباً مشابه نسل دوم در سال 2002 عرضه کرد که دارای یک چرخ لمسی با حسگر خازنی بههمراه دکمههای کلیک در اطراف خود بود، و همچنین یک مدل سوم با یک چرخ لمسی حتی دقیقتر با دکمههای بالای آن. آیپاد نسل سوم همچنین یک داک کانکتور اضافه نیز با خود بههمراه داشت.
با نسل چهارم که در سال 2004 عرضه شد، اپل چرخ کلیک را معرفی کرد؛ تکراری از همان چرخ لمسی معروف که اکنون دکمههایی را نیز در خود جای داده بود. مدل نسل چهارم قابلتوجه است زیرا اپل سالها به استفاده از چرخ کلیک ادامه داد.
آیپاد با صفحهنمایش رنگی آن، از مدل نسل چهارم در سال 2004 پیروی کرد و اپل در سال 2005 با آیپاد نمایشگر رنگی، صفحهنمایش جدید خود را به همهی مدلها گسترش داد. هر دوی اینها بخشی از خانواده نسل چهارم محسوب میشدند.
اپل در سال 2005 با آیپاد نسل پنجم قابلیتهای ویدیویی را اضافه کرد و این دستگاه، همچنین اولین آیپادی بود که به رنگ مشکی (بهغیر از نسخه ویژه سیاه و قرمز U2 آیپاد) عرضه شد.
پس از این مورد، اپل آیپاد کلاسیک را معرفی کرده و چندین نسخه از آن را در سالهای 2007، 2008 و 2009 عرضه شد که همه ازنظر طراحی مشابه یکدیگر بودند. آیپاد کلاسیک 2009، آخرین آیپاد اپل در اندازهی مدل اولیه بود که با هارد دیسک 160 گیگابایتی، چرخ کلیک و صفحهنمایش رنگی عرضه شده و تا زمانی که در سال 2014 توقف تولید شد، ماندگار ماند.
اولین آیپاد مینی اپل در سال 2004 عرضه شد و اندازه آن بسیار کوچکتر از آیپاد استاندارد بود. این دستگاه همچنین در چندین رنگ سرگرمکننده شامل زرد، آبی، صورتی و طلایی ارائه شد و دارای یک چرخ کلیک استاندارد بود.
آیپاد مینی برای مدت طولانی ماندگاری خود را حفظ نکرد، و درحالیکه نسخهی نسل دوم آن در سال 2005 عرضه شده بود، پس از آن، تولیدش بهنفع آیپاد نانو متوقف شد.
آیپاد نانو که جایگزین آیپاد مینی شده بود، یکی از جالبترین آیپادهای اپل بهشمار میرفت، زیرا در طول سالها شاهد تکرارهای زیادی در طراحی خود بوده است.
اپل کار خود را با یک آیپاد باریک و آلومینیومی رنگ با چرخ کلیک، صفحهنمایش رنگی و فلش مموری آغاز کرد که به این شرکت اجازه میداد تا اندازهی گجت پخش موسیقی خود را کاهش دهد. نانو در سال 2006 با نسل دوم جایگزین شد که دارای لبههای گردتر، فرم کوچکتر و رنگهای آلومینیومی روشنتری بود.
برای نسل سوم آیپاد نانو که در سال 2007 عرضه شد، اپل در مسیری کاملاً متفاوت حرکت کرد و این دستگاه درحقیقت، در زبان محاورهای بهعنوان آیپاد نانو «چاق» شناخته میشد؛ چراکه بدنهای پهنتر با صفحهنمایش عریضتر داشت و در چندین گزینه رنگی عرضه میشد.
نانو چاق فقط یک سال دوام آورد تا اینکه با نسل چهارم آیپاد نانو که بار دیگر باریک شده بود، جایگزین شد. این مدل دارای صفحهنمایش بلندتر، طراحی جلویی منحنی و شتابسنج برای ویژگی “Shake” بود که به شما امکان میداد آیپاد خود را تکان دهید تا آهنگها را بهصورت رندوم پخش کند.
آیپاد نانو نسل پنجم اپل در سال 2009 مشابه مدل نسل چهارم بود، اما صفحهنمایش بلندتری داشت و دوربین و میکروفون نیز به آن اضافه شده بود. این مدل همچنین در رنگهای براقتر عرضه شد، اما اپل طیف گستردهای از گزینههای رنگی خود را حفظ کرد.
نانو در سال 2010 با نسخه ششم آن که فقط یک صفحهنمایش در بدنهی مربعیشکل داشت، تغییرات اساسی را در طراحی خود دید. این دستگاه اکنون از یک صفحهنمایش لمسی چندگانه بهجای چرخ کلیک استفاده میکرد و کاربران در آن زمان، بند ساعت را به این مدل وصل میکردند و نتیجه، چیزی بود که شباهت فراوانی به اپل واچ کنونی داشت.
اپل در سال 2012 طراحی محصول خود را با نسل هفتم آیپاد نانو تغییر داد و به شکل مستطیلی بازگشت اما نمایشگر چند لمسی را در جای خود باقی گذاشت. نانو این دوره شبیه به یک آیپاد لمسی کوچکتر بهنظر میرسید که دارای دکمه Home و پشتیبانی از چندین برنامه بود. آیپاد نانو نسل هفتم در سال 2015 رنگهای جدیدی دریافت کرد و سپس در سال 2017 تولید آن برای همیشه متوقف شد.
اولین آیپاد شافل اپل در سال 2005 و پیش از نسل دوم آیپاد مینی معرفی شد که شباهت زیادی به کنترل از راه دور اپل تیوی داشت. این اولین آیپاد اپل بود که نمایشگری نداشته و چیزی جز یک پد کنترلی برای پایین نگهداشتن اندازهی خود نداشت و بهعلاوه، درایو فلش آن نیز دو برابر شده بود.
آیپاد شافل نسل دوم در سال 2006 طراحی مجدد قابلتوجهی دریافت کرده و اپل آن را به نصف اندازه اصلی خود درآورد و همچنین یک گیره کمربند نیز به آن اضافه شد. در آن زمان، این مدل از آیپاد بهعنوان کوچکترین پخشکننده MP3 جهان تبلیغ میشد و حتی یک داک کوچک iPod shuffle برای شارژ آن از طریق جک هدفون نیز وجود داشت. این دستگاه همچنین در رنگ نقرهای عرضه شد، اما اپل درنهایت رنگهای دیگری مانند صورتی، آبی، سبز و نارنجی را به بازار عرضه کرد.
آیپاد شافل در سال 2009 بازطراحی دیگری داشت و اپل یک ویژگی صوتی اضافه کرد که به آن اجازه میداد نام آهنگها و آلبومها را با صدای بلند با استفاده از تبدیل متن به گفتار بیان کند. این مدلی است که اپل کنترلهای روی دستگاه را از آن حذف کرد و بهجای آن از هدفون با کنترل از راه دور متصل برای پخش استفاده کرد.
در سال 2010، اپل با معرفی نسل چهارم iPod shuffle به این نتیجه رسید که کنترل بر روی دستگاه، ایدهی بدی بوده است. نسل چهارم آخرین مدل آیپاد شافل بهشمار میرفت که دارای رنگهای روشن، شاسی کوچکتر و پد کنترل بود.
iPod Shuffle هیچ بهروزرسانی طراحی دیگری دریافت نکرد، اگرچه اپل رنگهای جدیدی از آن را در سال 2015 معرفی کرد. این محصول درنهایت و در سال 2017 توقف تولید شد.
اولین آیپاد تاچ در سال 2007 در کنار آیفون نسل اول عرضه شد و یک جایگزین مقرونبهصرفهتر برای این گوشی بود که قابلیتهای سلولار و نصب سیمکارت و مکالمه را نداشت. این دستگاه بسیار شبیه به یک آیفون با صفحهنمایش 3.5 اینچی چند لمسی بود و با پشتیبانی از WiFi، ادغام سافاری و برنامههایی مانند YouTube ،Mail ،Maps و Weather همراه شده بود.
نسل دوم و سوم آیپاد تاچ طراحی مشابهی داشتند، اما زمانی که آیفون 4 در سال 2010 عرضه شد، اپل نیز آیپاد تاچ را دوباره طراحی کرد تا ظاهری مشابه با آن داشته باشد. این بازطراحی مجدد شامل یک دوربین جلوی FaceTime، یک دوربین عقب و پشتیبانی از iMessage بود، بهعلاوه عرضه در رنگهای سیاه و سفید.
اپل در سال 2012 دوباره دست به بازطراحی آیپاد تاچ زد و مدل نسل پنجم، اکنون از نمایشگری بزرگتر و بدنهای نازکتر، بههمراه رنگهای روشن بهره میبرد. این گجت در کنار آیفون 5 با شعار یک کامپیوتر جیبی بههمراه تراشه A5 عرضه شد.
بعد از نسل پنجم آیپاد تاچ، طراحی این محصول تغییری نکرد، اما اپل یک مدل نسل ششم را در سال 2017 و یک مدل نسل هفتم را در سال 2019 معرفی کرد که هر دو دارای تراشههای بهروزشده بودند. پس از عرضه نسل هفتم آیپاد تاچ در سال 2019، این دستگاه بهمدت سه سال بدون بهروزرسانی باقی ماند تا اینکه در اوایل این هفته، تولید آن متوقف شد.
اپل در بیانیهی رسمی خود اعلام کرد که تصمیم گرفته است تا به عمر خانواده آیپاد برای همیشه خاتمه دهد زیرا قابلیتهای این محصول اکنون در سایر دستگاههای اپل، از آیفون و آیپد گرفته تا مک، اپل تیوی، هومپاد و اپلواچ تعبیه شده است.
تقریباً هر دستگاه مدرن اپل از سرویس Apple Music که این شرکت در سال 2015 معرفی کرد، پشتیبانی میکند و همچنین دستگاههای اندرویدی و موارد دیگر نیز در دسترس هستند. اپل در ادامه تأیید کرد که آیپاد تاچ نسل هفتم را تا پایان موجودی آن بهفروش میرساند، اما این مدل درحالحاضر بهطورکامل در ایالاتمتحده فروخته شده است.
درنهایت، نظر شما دربارهی پایان راه آیپاد اپل چیست؟ آیا هرگز از یکی از مدلهای این گجت پخش موسیقی محبوب و دوستداشتنی استفاده کرده و با آن خاطره داشتهاید؟