امروزه در ساخت کفپوشهای جدید، تکنولوژی های پیشرفته زیادی به کار گرفته می شوند؛ زیرا با توجه به افزایش تقاضا برای تولید کفپوشهای خاص، شرکت های تولید کننده تحقیقات گسترده ای را بر روی متریال مختلف انجام می دهند.
کفپوش آنتی استاتیک از جمله پوششهای کف اپوکسی است که با هدف خاص و ویژگی های متفاوتی طراحی شده است. این نوع از کفپوشها مناسب مکان هایی هستند که در آن دستگاه های حساس و الکترونیکی زیادی وجود دارند. یکی از مهمترین این مکان ها، اتاق های سرور و مراکز داده (دیتاسنتر) هستند که در این مقاله قصد داریم به نقش این گونه کفپوشها در آنها بپردازیم.
کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک
کفپوش آنتی استاتیک از خانواده کفپوش های اپوکسی است که خاصیت رسانا بودن را نیز داراست. کفپوش آنتی استاتیک بار الکتریکی موجود در محیط را گرفته و به زمین تخلیه می کند. در واقع این کفپوشها ضد الکتریسیته ساکن هستند و هدف از تولید این محصول، کاهش بار الکتریکی در سازه هایی است که با دستگاه های الکترونیکی در ارتباط هستند.
بستر کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک کاملاً صاف و بدون کوچکترین ناخالصی (گرد و غبار و …) است. این ویژگی سبب شده تا به سادگی امکان اتصال چاه ارت و تخلیه الکتریسیته فراهم شود و در واقع سطح کفپوش آنتی استاتیک طوری است که جریان الکتریسیته ساکن را از سطح به عمق کفپوش انتقال می دهد. این امکان با افزودن پیگمنت های رسانا و برخی مواد مخصوص صورت می گیرد. یکی از متداول ترین روشها برای ایجاد خاصیت آنتی استاتیک در کفپوشهای رزینی، استفاده از الیاف کربن یا الیاف استیل است.
جالب تر اینکه کفپوش آپوکسی آنتی استاتیک با سایر کفپوشهای محافظتی، هماهنگی دارد و قابل نصب روی سطوح دیگر نیز می باشد. بنابراین می توان کفپوش را در سایر مکان ها نیز بدون وجود هیچ محدودیتی نصب کرد.
کفپوشهای آنتی استاتیک در دو نوع رسانا و اتلافی وجود دارند که مقامت های متفاوتی خواهند داشت. سیستم آنتی استاتیک رسانا مقاومتی بالای 1 میلیون اهم دارد، در حالیکه سیستم آنتی استاتیک اتلافی، دارای مقاومتی بین 1 میلیون و 1 میلیارد اهم خواهد بود. به بیان ساده، مقاومت بالاتر معادل هدایت انرژی کمتر است؛ اگرچه این بدین معنا نیست که سیستم با مقاومت کمتر، حتماً بهترین انتخاب برای کفپوشهای اپوکسی آنتی استاتیک است.
به طور کلی از این نوع کفپوش در فضاهایی که تخلیه بار الکتریکی الزامی است؛ استفاده می شود. به عنوان مثال در اتاق جراحی که دستگاه های الکتریکی حساسی وجود دارد؛ تخلیه بار الکتریکی ضروری است. اتاق ابزار دقیق در نیروگاه ها یا مراکز کنترل نیز یکی دیگر از فضاهایی است که به تخلیه بار الکتریکی نیاز دارد؛ زیرا وجود الکتریسیته ساکن روی عملکرد ابزار دقیق اثر می گذارد. استفاده از کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک در صنایع نظامی و تسلیحات نیز الزامی است؛ زیرا ایجاد جرقه در این محیط ها منجر به انفجاری مهیب خواهد شد.
علاوه بر مواردی که در بالا اشاره شد، استفاده از کفپوش آنتی استاتیک در اتاق سرور و مراکز داده، اتاق کامپیوتر و سرورها در ادارات و سازمان ها نیز امری ضروری است. وقوع یک جرقه در اتاق سرور می تواند به سرور آسیب جدی بزند؛ چون این مراکز به طور مستقیم یا غیر مستقیم با دستگاه های الکترونیکی زیادی در ارتباط هستند.
اپوکسی آنتی استاتیک در اتاق سرور و مراکز داده
همانطور که گفته شد، کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک، نوعی کفپوش رسانا است که قابلیت حذف الکتریسیه ساکن را دارد. به همین دلیل، کفپوش آنتی استاتیک را کفپوش ضدجرقه نیز می نامند. در واقع در ساختار این نوع کفپوش از ماده آلی به خصوصی مانند الیاف کربنی استفاده می کنند که منجر به انتقال بار الکتریکی از روی سطح به چاه ارت یا همان چاه تخلیه الکتریکی می شود.
اجرای کفپوشهای اپوکسی آنتی استاتیک بیشتر برای دیتاسنترها یا مراکز داده، اتاق های برق و پست های مخابراتی که جریان الکتریسیته ساکن در آنها برقرار است، صورت می پذیرد. این جریان از طریق سیستم ارتینگ اتاق سرور به چاه ارت منتقل می شود. برای انتقال الکتریسیته ساکن زیر کفپوش نوار های مسی قرار داده می شود تا به چاه ارت متصل گردد. به طور کلی کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک با قابلیت شستشوی مناسب و آنتی استاتیک بودن برای کف اتاق سرور بسیار مناسب می باشد.
کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک در اتاق سرور و مراکز داده
این کفپوش منحصر به فرد علاوه بر داشتن مقاومت سایشی بسیار بالا، مقاومت شیمیایی و قلیایی بسیار خوبی هم دارد. رنج مقاومت الکتریکی آن نیز 1000 تا 10 کیلو اهم بوده که در هیچ کفپوش دیگری مشابه آن یافت نمی شود. استفاده از الیاف کربنی در ساختار کفپوشهای آنتی استاتیک رایج است؛ زیرا سبک هستند، ضریب انتقال حرارتی پایینی دارند، از مقاومت کششی خوبی برخوردار هستند و مقاومت حرارتی نسبتاً زیادی نیز دارند.
به طور کلی مزایای استفاده از کفپوش اپوکسی در اتاق سرور مزایای بسیاری را برای اتاق در پی دارد که در زیر به آنها اشاره شده است:
نحوه اجرای کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک در اتاق سرور و مراکز داده
به منظور اجرای این کفپوش، ابتدا باید سطح اتاق به طور کامل تمیز و یکدست شود. دقت نمایید اجرای کفپوش در زمانی انجام پذیرد که تمام عملیات ساختمانی که به کف اتاق وابسته نیست، مانند دیوار کشی و لوله کشی های سقف و دیوار انجام شده باشد؛ زیرا اینگونه عملیات باعث ریختن رنگ و جوش بر روی کفپوش و خرابی آن می شود.
حال باید یک لایه اولیه روی زمین ریخته و بر روی آن نوارهای مسی قرار داده شود. انتهای نوارها باید از چند نقطه خارج شوند. این نقاط انتهایی در نهایت به چاه ارت متصل می شوند. سپس نوبت به اجرای رنگ اپوکسی بر روی کف است. بهتر است بعد از عملیات اجرایی تا خشک شدن و سفت شدن آن صبر نمایید. دقت کنید از پا گذاشتن بر روی رنگ و ریختن مواد بر روی آن نیز خودداری شود.
جمع بندی
علت اصلی اجرای کفپوش اپوکسی اتاق سرور و مراکز دیتا، خاصیت آنتی استاتیک بودن آن است. این کفپوش، الکتریسیته ساکن کف اتاق را به چاه ارت منتقل می سازد. علاوه بر آن، کفپوش اپوکسی سبب زیبایی کف اتاق شده، مقاومت کف را بالا برده و شستشوی آن را نیز راحت می سازد. همچنین از ورود حشرات و لانه گذاری در اتاق جلوگیری می کند. امروزه استفاده از این کفپوش در اتاق های سرور و دیتا سنترها بسیار رایج شده و اجرای آن برای کلیه اتاق های سرور توصیه می شود.
ثمین پلیمر تولید کننده انواع کفپوش آنتی استاتیک در ایران