علیرضا یاری مدیر آموزش و همکاری های علمی و بین المللی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و مدیر سابق پروژه موتور جستجوهای بومی درباره آخرین وضعیت جستجوگرهای بومی، گفت: این پروژه از پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات خارج شد و برای ادامه کار به سازمان فناوری اطلاعات ایران رفت. وی ادامه داد: طبق اطلاعاتی که دارم پس از این انتقال دیگر فعالیت خاصی در اینباره شکل نگرفته البته این موضوع جزء مسائل روز است. امروز می شنویم که فاز دوم حمایت از ۲ موتور جستجو ایرانی یوز و پارسی جو آغاز شده است و در ادامه کمی بیشتر در این زمینه با هم صحبت می کنیم، با ترنجی همراه باشید.
یاری افزود: چند روز پیش در معاونت محتوای مرکز ملی فضای مجازی قرار شد این موضوع را تعیین تکلیف کنند که چگونه موتور جستجوهای بومی را حمایت محتوایی کنیم. زیرا یکی از نقاط ضعف جستجوگرهای بومی این بود که نتوانستند محتوای بومی را از سازمانها بگیرند.
مدیر سابق پروژه موتور جستجوهای بومی ادامه داد: علیرغم حمایت های ما و اینکه تصور میکردیم سیاستگذاری مرکز ملی فضای مجازی باعث می شود به راحتی محتوای بومی را از سازمانها بگیرند و نسبت به رقبای خارجی ارجحیت پیدا کنند؛ اما این اتفاق رخ نداد و در این جلسه در مرکز ملی مطرح شد که قرار است این مرکز تدبیری داشته باشد که چگونه میتوان از 2 جویشگر بومی پارسی جو و یوز حمایت محتوای کرد که مزیت رقابتی برای آنها ایجاد شود.
رفتن سازمان ها به سمت جویشگر بومی واقعاً شدنی است
وی تاکید کرد: اینکه سازمان ها به سمت جویشگر بومی بروند واقعاً شدنی است؛ سازمان های داخلی در زیرساخت و پایه شبکه خود پارسی جو را به صورت پیش فرض دارند و ناراضی نیستند، استفاده میکنند و خوب جواب میدهد، در کنار آن گوگل را نیز دارند و اگر مقاله ای را بخواهند جستجو کنند سراغ گوگل می روند؛ سیاست گذاری انجام شده در مرکز ملی فضای مجازی نیز درباره اولویت دهی به استفاده از موتور جستوجوی بومی بود نه اجبار؛ مانند فرهنگسازی درباره اینکه اگر میخواهیم محصولی بخریم ترجیح مان این باشد که محصول بومی بخریم.
یاری ادامه داد: یک سازمان اطلاعاتی دارد که مردم می خواهند در آن جستجو کنند اگر آن اطلاعات را در اختیارجویشگر بومی بگذارد، جویشگر بومی به واسطه داشتن این اطلاعات نسبت به جویشگرهایی که در وب آن مطلب را جستجو میکنند ارجحیت خواهد داشت؛ متاسفانه همیشه مشکل بین سازمانی در کشور وجود دارد، اینکه یک وزارتخانه یا یک سازمان با وزارتخانه یا سازمان دیگری قصد تعامل دارد اما به همکاری گسترده و شسته رفتهای منجر نمیشود و این پروژه نیز یکی از همین موضوعات است.
به گفته وی، این ماجرا البته برای کاربران عادی دارای جنبههای دیگری است؛ نمیتوان مردم را به سمت استفاده از یک محصول اجبار کرد اما سازمان ها را میتوان متقاعد کرد.
مدیر آموزش و همکاری های علمی و بین المللی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: بنابراین در حالی که مرکز ملی فضای مجازی سیاستگذاری با هدف اولویت دهی به استفاده از موتور جستجوهای بومی را داشته که در این سیاستگذاری اجباری به استفاده نبوده است؛ اما سازمان ها آن را انجام نمیدهند.
یاری گفت: قرار بود در فاز دوم طرح جویشگر بومی، به دنبال این برویم که چند درصد از دستگاهها از جویشگربومی استفاده کردهاند؛ به این معنا که با سازمانها جلسه بگذاریم و توضیح دهیم وقتی از جویشگر بومی استفاده میکنید چه ارجحیتی برای سازمان شما فراهم می کند، نحوه استفاده و سیاستگذاری دست خودتان است انگار محتوای خودتان را مدیریت می کنید و خلاصه اینکه اگر در سازمان از جویشگر بومی استفاده کنید بسیار راحت با آن تعامل خواهید کرد، سرویسهای جدید از آن خواهید گرفت و سرویسهای جدید به آن اضافه خواهید کرد که امتیاز بسیار خوبی برای سازمان ها خواهد بود. در نهایت وارد این مرحله نشدیم و هیچگاه نیز اجباری در استفاده از جویشگرهای بومی نبود.
مردم به جویشگر بومی بیاعتماد نیستند؛ نمیشناسند
مدیر سابق پروژه موتور جستجوهای بومی افزود: در یک مطالعه میدانی از ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر درباره جویشگر های بومی سوال شد و درصد بسیار زیادی از پرسششدگان اعلام کردند که جویشگر های بومی را نمیشناسند، درصد زیادی نیز که میشناختند گفتند دقت گوگل بیشتر است و دلیلی برای استفاده از موتور جستجو های بومی ندارند.
وی ادامه داد: در این مطالعه به طور همزمان درباره پیام رسان و ایمیل بومی نیز سوال شد و برخلاف اینکه درباره پیام رسان ها مردم گفتند که اعتماد نداریم اما درباره موتور جستجو های بومی کسی نگفت اعتماد ندارد زیرا موتور جستجو چیزی نیست که در درجه اول اعتماد لازم داشته باشد.
مالکان موتور جستوجوی بومی نمیدانند سرویس را رها کنند یا نگه دارند؟
یاری تاکید کرد: از این رو تاکیدمان این بود که موتور جستجو های بومی باید در بحث برندسازی کار کنند و خود را به مردم بشناسانند؛ اما شرکت ها نیز می گویند با چه پولی بدنسازی کنیم؟ خودتان این کار را کنید و در نتیجه این مسئولیت شکل حالت چرخشی پیدا کرده است؛ زیرا این شرکتها مقداری از خودشان هزینه کردهاند مقداری نیز ما هزینه کردهایم و اکنون سرویسی را ایجاد کردهاند که این سرویس هزینه دارد اما درآمد آنچنانی برایشان ندارد؛ آنها هم دچار مشکل بزرگ هستند که نمیدانند چه کنند؟ سرویس را رها کنند یا نگه دارند؟ اگر قرار است نگه دارند و این سرویس برای ما اهمیت دارد باید از آن حمایت کنیم؛ اما اکنون کسی حمایت نمی کند تنها حمایتی که از آنها در حال انجام است نگهداری سرورهایشان است که بخشی در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و بخشی در سازمان فناوری اطلاعات ایران انجام میشود.
نظر شما چیست؟ فکر می کنید مشکل موتورهای جستجوی ایرانی چیست؟ در بررسی کوچکی که در حین آماده کردن این خبر برای شما داشتم، توجه شما را به عملکرد این دو موتور جستجو در مقابل گوگل برای یک خبر روز فناوری جلب می کنم:
من به تصاویر نگاه کردم صفحه گوگل همه لینک هاش درباره گلکسی اس ۹ بود
پارسی جو بد نبود اما موتور یوز واقعا افتضاح بود
دقت گوگل بیشتر است و دلیلی برای استفاده از موتور جستجو های بومی نمیبینم
مسئله اعتماد اینجا خیلی مهمه که گوگل قابل اعتمادتره
من خودم ببشتر از گوگل و ویکیپدیا استفاده میکنم
و هیچوخت سراغ چرندیاته بومی نمیرم اینا کاری کردن که مردم رو از خودشون و دستاوردهاشون بیزار کردن حالا رفتن برامون موتور جستجو درست کردن باید اسماشونو میذاشتن ذوالفقار جو
سوروش میگ میگ
اصلا کاری با ایرانی بودن این دو ندارم
من بارها سعی کردم از بینگ استفاده کنم که بهخوبیه گوگل نبود
واقعا دلیلی نداره گوگل رو ول کنم و از جستجوگر داخلی استفاده کنم وقتی بهترین موتور جستجوعه