درباره مثلث موفقیت روایت های متفاوتی وجود دارد و هر کسی سه ضلع با عناوین مختلف اما در حقیقت یک مفهوم را مهم می داند. مهم ترین ضلع مثلث موفقیت “پشتکار و تلاش” است. اگر بخواهید و تلاش نکنید یا استعداد داشته باشید و تلاش نکنید هرگز موفق نمی شوید. از آن جا که احتمالا در مخاطبین ترنجی حتما افرادی که محصل باشند یا کنکور بخواهند بدهند زیاد است، تصمیم گرفتیم تا مطلبی درباره روش مطالعه برای شما گردآوری کنیم. در ادامه با ترنجی همراه باشید تا ببینیم بهترین روش مطالعه برای کنکور چیست و با روش مطالعه PQRST آشنا شوید!
مطلب زیر از کتاب زمینه روانشناسی “هیلگارد” تهیه شده که میتواند پاسخگوی برخی از پرسش های مربوط به شیوه های مطالعاتی باشد. اساس امر مطالعه و خواندن بدون فراموشی، یادگیری و حافظه است. در این جا با روش مطالعه ” PQRST” آشنا میشویم:
در حقیقت PQRST (که اتفاقا در حروف الفبا انگلیسی نیز پشت سر هم هستند، مخفف کلمات زیر است:
“Preview” مرور اولیه
“Question” پرسش
“Read” خواندن
“Self-recitation” تکرار
“Test” تست
درباره هر کدام از این مراحل خلاصه ای را مرور خواهیم کرد. گفتنی است که روش مطالعه PQRST علاوه بر کنکور، برای مطالعه هر موضوعی می می تواند مفید باشد.
مرحله P؛ (Preview) یا مرور اولیه:
در اولین گام مطالعه، مروری کلی بر کل مطالب مورد مطالعه کنید تا از موضوع های اصلی آن تصوری پیدا کنید. این کار را میتوان با خواندن رئوس مطالب و سپس گفتارهای اصلی و تصاویر و عکس های آن انجام داد. مهمترین جنبه مرحله مرور اولیه این است که میتوان خلاصه مطالب را در پایان هر فصل به دقت خواند و در مورد هر یک از نکاتی که در این خلاصه آمده است تامل کرد. خواه ناخواه به ذهنتان خطور میکند که باید پس از خواندن مطالب جواب را پیدا کرده باشید و دستاورد این مرحله، به دست آوردن دید کلی نسبت به عناوین فصلها و نحوه سازماندهی آنهاست.
مرحله Q؛ (Question) یا پرسش :
عناوین اصلی مطالب را به یک یا چند پرسش تبدیل کنید؛ پرسش هایی که با خواندن آن گفتارها، به پاسخ آنها دست مییابید. باید از خود بپرسید: ” مطالب عمده ای که مولف میخواهد در این گفتار بیان کند، چیست؟”
مرحله R؛ (Read) یا خواندن:
در این مرحله، گفتار مورد نظر را با دقت به معنای آن بخوانید و بکوشید جواب پرسش هایی را که در مرحله Q مطرح کرده بودید بیابید، لذا باید در مورد آنچه که در دست مطالعه دارید تامل کنید و آن را به مطالب دیگری که میدانید ارتباط دهید. پس میتوان واژهها یا عبارات کلیدی را در متن علامت زد. اصولا میبایست 10 الی 15 درصد متن را علامت زد زیرا در این مرحله، هدف این است که واژهها یا مطالب اصلی متن مشخص شود تا بعد بتوانید آنها را مرور کنید. تا وقتی تمام گفتار و مطالب کلیدی آن را نخوانده اید یادداشت برندارید این کار کمک میکند اهمیت نسبی هر نکته را دریابید.
مرحله S؛ (Self-Recitation) یا تکرار:
پس از به پایان رساندن مطالعه مطالب بکوشید تا نکات عمده آن را به یاد آورید و اطلاعاتی را که در آن مطرح شده است از حفظ بیان کنید، درس پس دادن به خود، روش بسیار موثری برای تثبیت مطالب در حافظه است. مطالب را به زبان خودتان بیان کنید و اطلاعات مطرح شده را از حفظ بگویید. در نبود افراد بهتر است با صدای بلند این کار را انجام دهید اما اگر افراد دیگری هم حضور دارند میتوانید این کار را در ذهنتان انجام دهید. مطلب را با متن مقابله کنید تا مطمئن شوید که آنها را درست و کامل به یاد آورده اید. با تکرار یا از برکردن مطالب، متوجه میشوید که چه چیزهایی را به خاطر نسپرده اید. این کار به شما کمک میکند تا اطلاعات را در ذهن خود سازماندهی کنید. پس از آنکه گفتار اولی به پایان رسید میتوانید به گفتار بعدی بپردازید و باز هم مراحل S.R.Q را در مورد آن به کار بندید. همین روش را تا پایان گفتارهای یک فصل اعمال کنید.
مرحله T؛ (Test) یا همان تست:
پس از پایان مطالعه یک فصل، باید از خودتان امتحان بگیرید و کل مطالب فصل را مرور کنید. بنابراین یادداشت های خود را دوره کنید و ببینید که آیا نکات اصلی را به یاد میآورید یا نه؟ بکوشید تا دریابید که مطالب مختلف فصلها چه ارتباطی با هم دارند؟ در مرحله T ، ممکن است برای یافتن مطالب و نکات کلیدی به کل فصل مراجعه کنید و در این مرحله باید خلاصه فصلها را بخوانید، همچنین به هر مدخلی جزئیات بیشتری بیفزائید. مرحله T را نباید به شب امتحان موکول کرد، بهترین زمان برای اولین مرور هر فصل، بلافاصله پس از خواندن آن است.
بیشتر بخوانید: درس خواندن در دانشگاه با دبیرستان چه تفاوت هایی دارد؟
پژوهشهای انجام شده نشان میدهد که روش (PQRST) بسیار مفید بوده است، به گونه ای که بر روخوانی ساده مطالب فصل، از ابتدا تا انتها ارجحیت دارد، مرحله تلقین و تکرار در این روش بسیار مهم است. به جای چند بار خواندن مطالب بخش عمده زمان مطالعه را برای حفظ کردن فعالانه مطالب صرف کنید.
بر اساس پژوهشهای انجام شده، خواندن دقیق خلاصه مطالب هر فصل، پیش از خواندن آن، بهره وری مطالعه را بسیار بیشتر میکند. خواندن خلاصه هر فصل سبب میشود که کل مطالب آن در ذهن سازماندهی شود. حتی اگر نخواهید از تمام مراحل روش (PQRST) پیروی کنید خوب است به اهمیت تلقین و تکرار و خواندن خلاصه مطلب فصل برای ورود به مطلب توجه خاصی مبذول کنید.
امیدواریم که با روش مطالعه PQRST موفقیت های خوبی را کسب کنید.
کنکور رو که خیلی وقته بوسیدم گذاشتم کنار، درس اگر خواستم بخونم استفاده می کنم، ممنون
من هنوزم که هست پشت کنکورم نمیتونم از تکنولوژی جدا بشم تا حالا 3 تا گوشی فروختم درس بخونم ولی بازم خریدم البته تو هیچ کدوم ضرر مالی نداشتم جز اینکه ضرر روحی بابت درس نخوندنم خیلی خیلی بالا بوده در مورد این پست هم از آقای عطایی عزیز خیلی خیلی سپاس گزارم واقعا ممنون
خواهش می کنم لطف دارید
–
آینده مورد علاقتون رو تصور کنید و به سمتش برید. اگر مسیر این آینده از دانشگاه رد میشه تمام تلاشتون رو براش بکنید. امیدوارم موفق باشید
ممنون از شما بابت لطفی که دارین تمام سعیمو میکنم تا دسترسی خودمو به تکنولوژی محدود کنم تا بتونم به هدفم برسم