می دانیم که با وجود فیلتر شدن تلگرام اما تلگرام طلایی و هاتگرام در کنار نمونه های ریز و درشت دیگر در حال ارایه دسترسی به تلگرام هستند. جالب است که نه فیلتر می شوند و نه از فروشگاه های نرم افزاری مثل بازار حذف شده اند. امروز خبر می رسد که تلگرام طلایی و هاتگرام تنها تا 15 شهریور فرصت دارند که تبدیل به یک پیام رسان بومی شوند! یعنی چه؟ در ادامه با ترنجی همراه باشید.
چندی پیش ابوالحسن فیروزآبادی در جریان بازدید از نمایشگاه الکامپ۲۴ گفت: «ما از ابتدا در سیاستهای خروج از انحصار تلگرام دوران گذاری را برای فعالیت نسخههای فارسی این شبکه در کشور قائل شدیم و پذیرفتیم که شبکههای هاتگرام و تلگرام طلایی بدون فیلتر چندماهی در کشور فعال باشند، اما آخرین مهلتی که به اینها دادهایم، ۱۵شهریورماه است و این شبکهها باید تا این تاریخ به پیامرسان صددرصد بومی تبدیل شوند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی همچنین با بیان این که در زمینه مصوبه حمایت از پیامرسانهای بومی و خروج از انحصار تلگرام تکالیفی برای برخی وزارتخانهها و سازمانها تعیین شده بود، گفت: «تقریباً تمامی دستگاهها همکاری خوبی با مرکز ملی فضای مجازی برای اجرای این مصوبه داشتهاند. موضوع کمک وزارت ارتباطات به فعالیت فیلترشکنها را قبول نداریم و چنین چیزی وجود ندارد. بحث این است که ممانعت از فعالیت فیلترشکنها در کشور توسط شرکت ارتباطات زیرساخت باید برای ایمنسازی و مصونسازی شبکه مخابراتی کشور با دقت بیشتری انجام پذیرد.» وی همچنین تاکید کرد: « این اواخر در زمینه ممانعت از فعالیت فیلترشکنها در کشور نقصهایی دیده میشود که امیدواریم وزارت ارتباطات مانند گذشته در این زمینه اقداماتی صورت دهد و به شرایط قبل از یک ماه اخیر بازگردد و به همان میزانی که جلوی فیلترشکنها را میگرفت، هم اکنون نیز همین اقدام را انجام دهد.»
مدیران تلگرام طلایی: ۲۰۰ سرور کذب محض است
امروز ششم شهریورماه است و 9 روز از مهلت اعلام شده برای تلگرام طلایی و هاتگرام بیشتر باقی نمانده است. اما خبری از تکلیف این موضوع هنوز نیست. معلوم نیست به سیاق نوبت قبل که برای تلگرام طلایی در خردادماه نوبت تعیین شده بود آیا باز هم قرار است این مهلت به تعویق انداخته شود یا خیر.
چندینبار تلاش کردیم با مسوولان شرکت راهکار سرزمین هوشمند -شرکتی که تلگرام طلایی و هاتگرام را راهاندازی و مدیریت میکند- گفتوگویی داشته باشیم تا بلکه از ابهامات و شایعات در این زمینه مقداری کاسته شود اما متاسفانه مدیران این شرکت حاضر به گفتوگو با ما نشدند.
در گفتوگوی کوتاهی که یک روزنامه با یکی از مدیران تلگرام طلایی داشته، آمده است: «این که عنوان میکنند تلگرامطلایی تعداد 200سرور را از وزارت ارتباطات یا هر نهاد دیگری به قیمتی پایینتر از عرف بازار خریده است، کذب محض است، شرکت ما چهار سال پیش فضای خدمات (cloud) خود را رونمایی کرد و ما به دیگران ظرفیت (سرورvm) میدادیم و خیلی از استارتآپها آمدند و روی سرورهای ما کار را شروع کردند.»
این در حالیست که در اظهارات مقامات رسمی همچون آقای عبدالصمد خرمآبادی، دبیرکارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه به صراحت آمده که 200سرور به تلگرام طلایی از محل بیت المال اختصاص داده شده تا به این وسیله تلگرام زنده بماند و این دامی برای پیامرسانهای داخلی است. این مدیر تلگرام طلایی که نخواسته نامش فاش شود همچنین به فرهیختگان گفت: «از کارهایی که بعد از شروع فعالیت در حوزه پیامرسانی کردیم، این بود که آن ظرفیتهایی را که به دیگران اجاره داده بودیم، خالی کردیم یعنی قراردادهای قبلی را تمدید نکردیم و ظرفیتها را برای خودمان استفاده کردیم و بهغیر از آن، ما هرتعداد سرور که خریداری کردیم بهنرخ بازار بود و فاکتور تمام سرورها هم موجود است و همچنین 200سرور منسوب به ما عدد درستی نیست و ما این تعداد سرور نداریم. از کارهایی که ما بهدنبال آن بودهایم بحث سیستمهای «توزیعشده» است. یعنی اصلاً احتیاج نیست که سرورهای ما تنها در یکنقطه باشد بلکه میتواند در مناطق یا شهرهای مختلف باشد ولی ما به صورت هماهنگ با آنها کار کنیم.»
ما مخالف یا دشمن پیامرسانهای ایرانی نیستیم
وی همچنین درباره دیدگاهش نسبت به سایر پیامرسانهای بومی گفت: «ما مخالف یا دشمن پیامرسانهای ایرانی نیستیم و جالب است بدانید که ما (سرزمین هوشمند) جزو نخستینها هستیم که در سروش کانالزده و مشغول به فعالیت است. عدهای میگویند اگر ظرفیت هاتگرام و تلگرامطلایی نباشد، کاربران آنها جذب پیامرسانهای داخلی میشود، اما نمیتوان با قطعیت گفت این ظرفیت حتماً جذب پیامرسانهای داخلی میشود. از روز اول هم نظرمان این بود که همه از کلاینت استفاده کنیم، نه اینکه کار را از اول شروع کنیم و دوباره با مشکلات اولیه روبهرو شویم. بهتر است هزینهای که برای خرید سرور و این مسائل میگذاریم، برای کدنویسی صرف کنیم.»
بیانیه اعتراضی چهار پیامرسان داخلی
اختلاف بر سر فعالیت یا عدم فعالیت تلگرام طلایی و هاتگرام مدتی در سطح مسوولان بدون نتیجه مطرح بود، اما این بلاتکلیفی در وضعیت بازار پیامرسانها، صدای اعتراض پیامرسانهای ایرانی را هم بلند کرد بهطوریکه پیامرسانهای سروش، گپ، ایتا و بیسفون در بیانیه مشترکی از بلاتکلیفی حضور یا عدم حضور هاتگرام و طلاگرام در بازار گله کردند و به بروز اختلال در روند مهاجرت کاربران به پیامرسانهای داخلی اعتراض کردند. همچنین از مرکز ملی فضای مجازی و سایر دستگاههای متولی خواستهاند که موضوع پیامرسانهای داخلی را در مناقشات سیاسی وجهالمصالحه قرار ندهند.
محل نامعلوم سرورهای تلگرام دولتی
چندی پیش حسن بیکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به نقل از وزیر اطلاعات گفته بود که تلگرام طلایی متعلق به جمهوری اسلامی ایران است. از طرفی بعد از انتشار اخباری مبنی بر استقرار سرورهای نسخههای فارسی تلگرام در ساختمان مرکز مخابراتی امام خمینی و حمایت وزارت ارتباطات از این شبکهها که از سوی رییس سازمان پدافند غیرعامل مطرح شده بود، وزیر ارتباطات خبرنگاران را برای بازدید از صرفاً طبقه نهم مرکز مخابراتی امام خمینی دعوت کرد تا اثبات کند سرورهای نسخههای فارسی تلگرام در این مرکز نیست. گفته میشود که سرورهای دیتا به صورت تخصصی در ساختمان دیگری به نام ساختمان LCT شرکت ارتباطات زیرساخت مستقر هستند و آذری جهرمی خبرنگاران را راهی طبقهای در ساختمانی کرده بود که به خوبی میدانست نشانی از سرور دیتا به طور خاص در آن طبقه دیده نمیشود. اما صرف حضور خبرنگاران نمیتواند شفافکننده این موضوع باشد که کدام سرور به کدام شرکت تعلق دارد چرا که هیچ نشانی مشخص نمیکند که سرور مربوط به نسخههای فارسی تلگرام است یا چیز دیگری.
اصن نمیدونم چرا استفاده میکنن از اینجور اپ ها،یه پروکسی زدم دپ سه هفتس هنوز رو همونم فیلتر هم نشده خیلی دیگه هم دارم که همیشه فعالن با پینگ خوب،دیگه نیازی نیست به این اپ ها.
انقدر بدم میاد از دین پیام رسانای داخلی فقط مادرم داره استفاده میکنه هر چیم میگم میگه با این راحت ترم یه مدت یه شرایطی پیش اومد مجبور شدم از اینا استفاده کنم(داستانش طولانیه ولی شرایط جوری بود مجبور شدم ازشون استفاده کنم) بعد چند روز دیدم کلی گروهام بلاک شدن نوشت به علت نمایش نکات غیر اخلاقی در دسترس نیست شده با کفتر پیام رسانی میکنم ولی طرف اینا نمیرم
سایت برامن بالا نمیومد برا همه اینطور بود؟الان درست شد
والا منکه کلا نتم چند وقته مشکل داره ای دی اس ال مخابراتم،مثلا الان با فیلتز شکن و میام اینجا و اینستا.یه جاهایی باز نمیشه یه جاهایی باز میشه
تقریباً تمامی دستگاهها همکاری خوبی با مرکز ملی فضای مجازی برای اجرای این مصوبه داشتهاند.
بله بایدم همکاری کنن وگرنه روزگارشونو تیره میکنن
چندینبار تلاش کردیم با مسوولان شرکت راهکار سرزمین هوشمند -شرکتی که تلگرام طلایی و هاتگرام را راهاندازی و مدیریت میکند- گفتوگویی داشته باشیم تا بلکه از ابهامات و شایعات در این زمینه مقداری کاسته شود اما متاسفانه مدیران این شرکت حاضر به گفتوگو با ما نشدند.
آنچه عیان است چه حاجت به بیان است!!!
بومی سازی!
جلوی همه امکانات و تکنولوژی ها گرفته بشه که میخوان بومی سازی کنن.
اگر امکان بومی سازی وجود داشته باشه باید در رقابت با نمونه اصلی باشه نه اینکه خودش تک و تنها و بی هیچ رقیبی و حتی با اجبار کاربر بخواد بالا بیاد.