آلرژی به غذا زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به غذایی که فرد استفاده کرده بیش از حد پاسخ دهد. گاهی این واکنش زیاد، ناخوشایند و حتی تهدید کننده میباشد. در افرادی که به سیب آلرژی دارند، این مشکلات پس از خوردن سیب ایجاد میشود. در ادامه با ترنجی همراه باشید.
افرادی که آلرژی سیب دارند در هنگام خوردن سیب یا در مدت کوتاهی بعد از آن سیری از علائم را تجربه میکنند. علائم آلرژی سیب، بر اساس نوع آلرژی از فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است. برخی از این علائم عبارتند از: خارش گلو یا دهان، تورم لبها یا گلو، ناراحتی معده و گرفتگی مجاری تنفسی، بثورات جلدی، اسهال و …
آلرژی سیب در افراد مختلفی در سنین گوناگون، با قومیتهای متفاوت و در هر دو جنس زن و مرد دیده میشود. با این حال، نوع آلرژی و شدت آن در افراد متفاوت است. آلرژی سیب انواع مختلفی دارد اما دو مورد را به عنوان آلرژی اصلی معرفی کردهاند. در اولین نوع آلرژی، افراد به پروتئین در سیب آلرژی دارند که بسیار شبیه به پروتئین موجود در هلو است. در این افراد، علائم، که ممکن است شدید باشد، تقریبا بلافاصله پس از خوردن سیب شروع میشود. مردم اهالی مدیترانه بیشتر به این نوع آلرژی سیب مبتلا میگردند.
در نوع دوم آلرژی، فرد ممکن است به پروتئین درون سیب واکنش نشان دهد که بسیار مشابه پروتئینهای موجود در گرده درختچه توت است. افراد معمولا واکنش خفیفی به این پروتئین داشته و علائم در داخل و اطراف دهان ایجاد میشوند. این حساسیت به عنوان سندرم آلرژی دهان شناخته شده است.
این نوع آلرژی سیب در کودکان و بزرگسالان مقیم در آب و هوای سرد که رشد درختان توت در آنها بهتر است بیشتر شایع میباشد. به دلیل پخش شدن گرده گل توت در هوا، احتمال ایجاد آلرژی در طول تابستان بیشتر است. افرادی که علائم آلرژی را از خود نشان میدهند به احتمال زیاد به تب یونجه و آلرژیهای تنفسی بخش فوقانی مبتلا میشوند.
بر خلاف آلرژی بادام زمینی، گندم یا ماهی، برخی از آلرژیها به دلیل واکنش سیستم ایمنی بدن به گرده ایجاد میشوند. این واکنشها در برخی از افراد بعد از خوردن غذاهای خاص، از جمله سیبهایی که حاوی پروتئینی بسیار شبیه به گرده گلها هستند، ایجاد میشود. سندروم آلرژی دهان گاهی به عنوان سندرم میوه گرده شناخته میگردد.
پزشکان به طور کلی سندرم آلرژی دهان را به عنوان یک نوع خفیف آلرژی غذایی که توسط یک واکنش آلرژیک در دهان و گلو ایجاد میشود، در نظر میگیرند. این بدان معنی است که فرد پس از خوردن میوه خاصی مانند سیب، شرایط خاصی را در محیط دهان خود احساس میکند. افراد مبتلا به سندرم آلرژی دهان بسیار زیاد دچار آلرژیهای فصلی میشوند، به عنوان مثال، یک فرد مبتلا به آلرژی سیب احتمالا به پشم گوسفندان که در فصل بهار بسیار شایع است نیز حساسیت خواهد داشت.
علائم سندرم آلرژی دهان در افراد متفاوت است. علائم معمولا خفیف بوده، اما گاهی اوقات ممکن است شدید باشند. اغلب علائم سندرم آلرژی دهانی فقط در داخل یا اطراف دهان ایجاد میشود. علائم شامل یک یا ترکیبی از موارد زیر است: زخم در دهان یا گلو، تورم لبها، خارش دهان یا زبان، تورم گلو و گوش. برای جلوگیری از این مشکلات باید از مصرف مواد غذایی آلرژی زا اجتناب کرد.
سیب تنها ماده ای نیست که میتواند علائم سندرم آلرژی دهانی را ایجاد کند. سایر خوراکیهایی که پس از خوردن آنها تعداد زیادی از افراد دچار سندروم آلرژیک میشوند شامل گرده گلبرگها، غذاهای پر ادویه، بادامها، هویجها، گیلاس، کرفس، هلو، آلو، گلابی، خربزه، گوجه فرنگیها، پرتقال، کیوی، موز، دانههای آفتابگردان، خیار، کدو سبز میگردد.
ممکن است هر کسی در طول زندگی خود دچار آلرژی شده علائم آن را تجربه کند. اگر علائم خیلی شدید باشد باید برای تشخیص با پزشک مشورت نمایید. اکثر پزشکان از آنتی بادیهای ایمونوگلوبولین (IgE) برای شناسایی خطرات آنافیلاکتیک غذایی استفاده میکنند، این روش برای تشخیص سندرم آلرژی دهان زیاد دقیق نیست. متخصصان برای تشخیص دقیق آلرژی از روشهای مختلفی از جمله سابقه علائم، آزمایشات پوستی، آزمایش خون و آزمایش خوراکی استفاده میکنند.
هر کسی که به آلرژی مبتلا است، باید از خطر آنافیلاکسی که نوعی وضعیت پزشکی اضطراری همراه با کاهش فشار خون فرد و کاهش شدت جریان خون در بدن، افت ضربان و تشنج است، آگاه باشد. فردی که علائم آنافیلاکسی را تجربه میکند، باید فورا به پزشک مراجعه کند، به خصوص اگر آلرژی شناخته شدهای داشته باشد. نشانههای آنافیلاکسی معمولا به سرعت شروع شده و شامل تنگی نفس،گیجی و سرگیجه، خستگی، حالت تهوع، دل درد، عدم تعادل، اختلال در تکلم و بلع و تشنج میشود.
در مواردی که آلرژی سیب شدید نیست، بهترین درمان برای فرد عدم مصرف است. در برخی موارد، افراد مبتلا به سندرم آلرژی دهان ممکن است بتوانند سیب را به صورت پخته و یا کمپوت شده مصرف کنند، زیرا سیبهای پخته شده با کاهش اثر پروتئین از ایجاد آلرژی جلوگیری میکنند. فردی که نسبت به سیب یا سایر مواد واکنش آنافیلاکتیک میدهد به کمکهای اورژانسی نیاز دارد.
درمان برای فرد مبتلا به آلرژی غذایی خطرناک شامل مواردی از جمله استفاده فوری از تزریق اپی نفرین (EpiPen) داروهای وریدی، داروهای ضد حساسیت از جمله آنتی هیستامینها و کورتیزون، آلبوترول برای کمک به تنفس میباشد, برای اطمینان از رفع حمله آنافیلاکسی، فرد باید تحت نظر تیم پزشکی باشد.
پیشگیری از تماس با سیب بهترین درمان برای افراد مبتلا به آلرژی سیب است. افراد مبتلا به آلرژی سیب باید از خوردن سیبهای خام خودداری کرده و باید نسبت به سایر مواد غذایی و میوههای دیگر نیز بررسی انجام شود. برخی از افراد مبتلا به سندرم آلرژی دهان میتوانند سیبها را به صورت پخته شده مصرف کنند، اما کسی که حساسیت شدید به سیب دارد، باید همیشه EpiPen همراه خود داشته باشد.
تاکنون با افرادی که به سیب آلرژی داشتهاند، برخورد کردهاید؟
ممنون جالب بود من تازه میشنوم کسی به سیب آلرژی داشته باشه
سلام احمد جان
جالبه بدونی که توی مراکز بهداشت روزانه چندین مورد از این نوع آلرژیها هر روز گزارش میشه!
و من تازه این موضوع رو فهمیدم خخخ
دقیقاً منم اولین بار بود میشنیدم . خیلی جالب بود برام
آلرژی به یه سری چیزها مثل گوجه رو شنیده بودم ولی سیب نه...
سلام ممنون جالب و مفید بود