روحیه کنجکاو کودکان همیشه والدین را هیجانزده میکند. روحیهای که باعث میشود همیشه به دنبال کشف و تجربه چیزهای جدید باشند. والدین هم همیشه به دنبال این هستند که این روحیه به جای ختم شدن به اتفاقی ناگوار به سمت یادگیری و شادی هرچه بیشتر کودک برود. معمولا والدین کودکان را با اسباببازیهای فکری و هوشمندانه مشغول میکنند تا از همان روحیه یادگیری فرزندشان را تقویت کنند. بعد از آن هم نوبت به مهدکودک . دبستان میرسد که این وظیفه را به دوش میکشند. ولی بسیاری از موضوعات علمی و هیجانانگیز نه در قالب اسباببازی وجود دارند و نه در مدرسه ارائه میشوند. به همین خاطر به مرور مراکز علمی به وجود آمدند که کودکان را از طریق بازی و سرگرمی با پدیدههای علمی آشنا میکند. مراکزی که به لطف الجی یکی از آنها در ایران ساخته شده است.
اصولا مراکز علم در دنیا محیطهای جذابی هستند که جنبههای شگفتانگیز و تعاملی علم را ارائه میکنند، به طوری که بچهها و بزرگترها در آن فضا مفاهیم علمی را به صورت عینی میبینند و با آنها در قالب بازی و سرگرمی مواجه میشوند و با جنبههای شگفتانگیز و جذاب آن مواجه میشوند. برای مثال در آمریکا چند صد پارک علم و فناوری ساختهاند. حتی در کشورهای آسیایی مانند هندوستان، چین، ژاپن و کرهجنوبی نیز تعداد زیادی پارک علم و فناوری وجود دارد. مهمترین ویژگی این مراکز این است که شگفتانگیز و سرگرم کننده هستند، یعنی شما را با جنبههایی از دانش مواجه میکنند که شگفتزده میشوید. دیگر اینکه تعاملی هستند، یعنی مثل موزه نیستند که یک چیزهایی یک جا قرار گرفته باشند و شما صرفاً نگاه کنید، بلکه میتوانید به آن دست بزنید و با آن آزمایش کنید. سوم اینکه خلاقیت در آنها موج میزند.
الجی با در نظر گرفتن این نیاز و خلا موجود با مشارکت شهرداری تهران اقدام به ساخت یکی از این مراکز علمی در باغ کتاب تهران کرد تا کودکان بیشتری را به علم آموزی علاقهمند کند. این مرکز در قلب پروژه باغ کتاب تهران قرار دارد که زیرساختی حدود 65 هزار مترمربع داشته و هدف آن ایجاد مرکزی بزرگ و همهگیر برای دوستداران علم و فرهنگ است. یکی از قسمتهای این پروژه بزرگ باغ علم کودکان (LG Kids Science Hall)است تا خردسالان، کودکان و نوجوانان به شکلی متفاوت و جذاب و همراه با بازی بتوانند مفاهیم علمی را بیاموزند.
پروژه باغ علم کودکان از مجموعه Science Hall شرکت الجی الهام گرفته شده است. این مجموعه اولین بار در سال 1987 و به منظور آشنا کردن کودکان با علم در کرهجنوبی افتتاح، و تبدیل به مکانی برای بازی و در عین حال یادگرفتن علم و دانش برای آنها شده بود. این مکان به گونهای طراحی شده بود تا با درگیر کردن کودکان با بازی و سرگرمی به آنها روش کارکرد وسایل مختلف و نحوه استفاده از آنها برای حفظ محیط زیست را یاد دهد. اکنون سالانه بیش از دو هزار دانشآموز در کره از این مجموعه بازدید کرده و با جهان هیجانانگیز علم آشنا میشوند و بعد آنجا را با رویاهایی برای دانشمند و مهندس شدن و بهتر کردن دنیای ما در آینده، ترک میکنند. این مرکز به اندازهای روی کودکان تاثیر مثبت گذاشت که الجی تصمیم گرفت نمونه آن را در ایران نیز راهاندازی کند و کودکان را با بازی و شادی، دانشمند کند!
باغ علم کودک چهار فضای مستقل دارد و چهار داستان تعریف میکند: «یک فضا به «داستان بدن» اختصاص دارد، یعنی بچهها با بدن خودشان آشنا میشوند. اینکه بدنشان چطور کار میکند و در آن چه اتفاقی میافتد. یا مثلاً میگویند اگر شما به عنوان یک ایرانی با همین اسکلت صورت اگر آفریقایی یا چینی بودی چه شکلی میشدید. فضای دوم «داستان خانه» نام دارد و در آن بچهها با طرز کار وسایل خانه، میزان مصرف انرژی و… آشنا میشوند. یک بخش جالب آن مسابقه دادن بچهها با روباتهایی به شکل جاروبرقی است. داستان بعدی «داستان زمین» است که درباره زمین و مسائل زیستمحیطی آموزش میدهد و مثلاً به بچهها میگوید اگر دمای زمین یک درجه افزایش پیدا کند چه اتفاقی میافتد. مجموعهای از فجایع زیستمحیطی که ممکن است اتفاق بیفتد را به بچهها میگویند و آنها را توجیه میکنند که این افزایش دما به دلیل مصرف بیرویه و نادرست انرژی است. یک بخش دیگر «داستان شهر» است که بچهها در آن یاد میگیرند که چطور وسایل ارتباطی در شهر به هم متصل میشوند. یا شما وقتی با موبایل صحبت میکنید، نحوه اتصالش به چه شکل است. مفاهیمی شبیه به این را با دکورهای بزرگ و استفاده از ابزارهای فناوری آموزش، و خودروهای الکتریکی به صورت ماکت به بچهها نشان داده میشود. در کنار این چهار بخش، یک تئاتر جذاب علمی هم وجود دارد و بچهها میتوانند در سالن بنشینند و نمایش علمی ببینند. نمایش فیلم سهبُعدی هم در برنامه باغ علم کودک هست تا بچهها مفاهیم علمیای را که در تالار علم آموختهاند، با دیدن نمایش و فیلم در ذهنشان تثبیت کنند.
باغ علم الجی، با توجه به اینکه بچهها خیلی فرصت نمیکنند با مفاهیم علمی به صورت ملموس برخورد کنند، میتواند در برقراری بهتر ارتباط بچهها با علم کمک کند. باغ علم کودک کمک میکند بچهها بفهمند چیزهایی که میخوانند، به صورت عینی چه حاصلی دارد. الجی به دنبال این است که خواندن و تجربه کردن با هم اتفاق بیفتد. چون مراکز علم روایت دیگری از همان چیزهایی هستند که بچهها در کتابهایشان میخوانند.