براساس گزارشی از بلومبرگ، ترامپ روز گذشته اعلام کرد که قصد دارد تعرفه های سنگینی روی گوشی های هوشمند اعمال کند تا تولید آنها را به داخل ایالات متحده منتقل کند. او ابتدا در یک پست اعلام کرد که این تعرفهها بهطور خاص شامل اپل خواهد شد، اما سپس در نشست خبری، سامسونگ را نیز نام برد. مشخص نیست چرا نام سامسونگ، که یک شرکت کرهایست، در لیست آمده، چراکه اصولاً الزامی برای تولید در آمریکا ندارد. ترامپ در این نشست اشارهای به زمانبندی دقیق یا برنامه اجرایی مشخصی نکرد و فقط گفت این تعرفهها تا پایان ماه ژوئن «آماده» خواهند بود.
تولید یک گوشی کامل در ایالات متحده بهدلایل متعددی تقریباً غیرممکن است:
زیرساخت وجود ندارد: آمریکا فاقد کارخانههاییست که بتوانند نمایشگر، تراشه، باتری، حسگر دوربین و سایر قطعات گوشی را تولید کنند. ایجاد چنین زیرساختی، میلیاردها دلار سرمایه و بیش از یک دهه زمان میطلبد.
نیروی متخصص کافی نیست: حتی اگر کارخانهها ساخته شوند، یافتن یا آموزش نیروی متخصص ماهر برای راهاندازی آنها، هزینهبر و زمانبر خواهد بود. مهاجرت نیروی کار هم با سیاستهای ضد مهاجرتی ترامپ همخوانی ندارد.
کمبود مواد اولیه: بسیاری از فلزات نادر مورد نیاز برای گوشیها مثل اسکاندیوم، در آمریکا یافت نمیشوند. تازه اگر پیدا شوند، پالایش و بهرهبرداری از آنها باز هم نیازمند زیرساخت جداگانه و نیروی متخصص است.
حتی در بهترین حالت، نتیجه این فرایند یک گوشی اولیه با قیمتهای فضایی خواهد بود. تخمین زده میشود قیمت چنین گوشیای بیش از ۱۰ هزار دلار باشد، درحالیکه عملکردی پایینتر از یک مدل ۳۰۰ دلاری امروزی خواهد داشت.
فرض کنیم ترامپ حاضر باشد به یک گوشی «تاحدی» ساخت آمریکا رضایت دهد. حتی در این صورت هم، هر قطعهای که بهجای چین در آمریکا تولید شود، هزینهی نهایی گوشی را بهشدت افزایش خواهد داد. نتیجهٔ مستقیم این سیاست، افزایش چشمگیر قیمت برای مصرفکننده خواهد بود. بهعنوانمثال، آیفون ۱۶ یا گلکسی S25 که امروز با قیمت ۷۹۹ دلار عرضه میشوند، با تعرفه ۲۵ درصدی، قیمتی در حدود ۹۹۹ دلار خواهند داشت.
با توجه به غیرعملی بودن ساخت کامل گوشی در آمریکا و هزینههای گزاف تولید بخشی از آن در خاک آمریکا، تنها گزینه باقیمانده برای شرکتها احتمالاً پذیرش تعرفه و انتقال هزینه به مصرفکننده است. بدینترتیب، کاربران باید منتظر افزایش قیمت گسترده در گوشیهای پرچمدار باشند.
گزارشها نشان میدهد ترامپ حتی به تعهد ۵۰۰ میلیارد دلاری سرمایهگذاری اپل در آمریکا طی چهار سال آینده نیز راضی نشده و در دیدار با تیم کوک گفته که «ساخت کارخانه در هند» را نمیپذیرد. او ظاهراً خواستار تولید ۱۰۰ درصدی در داخل خاک آمریکاست، آنهم تا قبل از ژوئن امسال؛ درخواستی که در مرز توهم و عدمدرک واقعیتهای صنعت فناوری قرار دارد.
سخن پایانی
خواسته دونالد ترامپ برای تولید کامل گوشیهای هوشمند در آمریکا، با واقعیت صنعت سازگار نیست. نه زیرساخت لازم وجود دارد، نه نیروی کار و نه مواد اولیه. حتی در خوشبینانهترین حالت، این سیاست به افزایش قابلتوجه قیمت برای مصرفکننده منجر خواهد شد. بهنظر میرسد شرکتها چارهای جز پذیرش تعرفه ۲۵ درصدی نخواهند داشت؛ تصمیمی که مسیر گوشیهای هوشمند در آمریکا را وارد مرحله تازهای خواهد کرد.
دیدگاه شما در این باره چیست؟