تیم پژوهشی هوش مصنوعی متا بیش از همیشه به رمزگشایی افکار انسان شده است. طبق گزارشهای جدید، متا با همکاری مرکز باسکی مغز و زبان، موفق به توسعه یک مدل هوش مصنوعی شده که قادر است با خواندن ذهن انسان، جملات حاصل از فعالیت مغزی را با دقت تا 80 درصد بازسازی کند. این دستاورد میتواند افقهای نوینی در جهت کمک به افرادی که توانایی صحبت کردن خود را از دست دادهاند، ایجاد نماید.
برخلاف رابطهای مغز-کامپیوتر موجود که معمولاً نیاز به کاشتهای تهاجمی دارند، رویکرد متا ازطریق استفاده از تکنیکهای غیرتهاجمی مانند مگنتوانسفالوگرافی (MEG) و الکتروانسفالوگرافی (EEG) انجام میشود.
این روشها بدون نیاز به جراحی، فعالیت مغزی را اندازهگیری میکنند. مدل هوش مصنوعی موردنظر با استفاده از دادههای ثبتشده از 35 داوطلب آموزش دیده است؛ بهعنوانمثال، هنگام تایپ جملات، دادههای مغزی جمعآوری شده و سپس در آزمونهای بعدی با استفاده از دادههای MEG توانسته است تا 80 درصد از کاراکترها را بهدرستی پیشبینی کند که این میزان، دو برابر عملکرد مبتنیبر EEG است.
نقشهبرداری از فرآیند شکلگیری کلمات
علاوهبر رمزگشایی افکار به متن، هوش مصنوعی متا درحال تحلیل نحوه تبدیل ایدهها به زبان است. این مدل ازطریق تجزیهوتحلیل دقیق دادههای MEG، فعالیت مغزی را در سطح میلیثانیه دنبال میکند و نشان میدهد که چگونه مغز، افکار انتزاعی را به کلمات، هجاها و حتی حرکات انگشتی در هنگام تایپ تبدیل میکند.
یافتههای کلیدی نشان میدهد که مغز از یک «کد عصبی پویا» استفاده میکند که مراحل مختلف شکلگیری زبان را بههم پیوند میدهد درحالیکه اطلاعات گذشته را نیز در دسترس نگه میدارد؛ این موضوع میتواند توضیحدهنده چگونگی ساختاردهی بیوقفه جملات در هنگام صحبت یا تایپ باشد.
چالشها و سرمایهگذاریهای آتی
با وجود این پیشرفتها، فناوری مذکور هنوز برای استفاده در دنیای واقعی آماده نیست. دقت رمزگشایی نیاز به بهبود دارد و محدودیتهای سختافزاری مربوط به MEG، مانند نیاز به اتاقهای مغناطیسیشده و عدم حرکت شرکتکنندگان، باعث میشود که استفاده از این فناوری در خارج از محیطهای آزمایشگاهی غیرعملی بهنظر برسد.
متا در جهت پیشبرد این تحقیق، با مؤسساتی در اروپا همکاری میکند و همچنین مبلغ 2.2 میلیون دلار به بیمارستان بنیاد Rothschild اعطا کرده است. همکاریهای دیگری ازطریق موسسات NeuroSpin ،Inria و CNRS نیز در دست اجرا میباشد.
سخن پایانی
این دستاورد نشان میدهد که هوش مصنوعی میتواند روزی به رابطهای مغز-کامپیوتر غیرتهاجمی برای افرادی که توانایی ارتباط کلامی را از دست دادهاند، تبدیل شود. با وجود چالشهای فنی و محدودیتهای فعلی، سرمایهگذاریهای گسترده و همکاریهای بینالمللی نویدبخش آیندهای روشن در این حوزه است.
نظر شما درباره قابلیت خواندن ذهن انسان هوش مصنوعی متا چیست؟