شرکت OpenAI ادعا کرده است که استارتاپهای چینی در حال تلاش برای کپیبرداری از مدلهای هوش مصنوعی شرکتهای آمریکایی هستند. به همین دلیل، OpenAI به همراه مایکروسافت، اقدام به مسدودسازی حسابهای کاربری مشکوک به استفاده از روش «Distillation» کرده است. طبق گزارش The Wall Street Journal، یکی از شرکتهایی که در این پرونده مورد بررسی قرار گرفته، استارتاپ DeepSeek است.
فرآیند Distillation به فرایندی گفته میشود که در آن مدلهای کوچکتر و بهینهتر با بهرهگیری از پاسخهای مدلهای پیشرفتهتر تقویت میشوند. هدف این تکنیک، دستیابی به نتایجی مشابه مدلهای بزرگتر از طریق تقلید از نحوه پردازش دادههای آنها است. طبق سیاستهای OpenAI، کاربران تجاری مجاز به استفاده از این روش در پلتفرم این شرکت هستند، اما اجازه ندارند از خروجیهای مدلهای OpenAI برای آموزش مدلهای شخصی خود بهره ببرند. DeepSeek اعلام کرده که از این روش برای آموزش مدلهای کوچکتر خود بر اساس مدل پیشرفته R1 استفاده کرده است.
یک سخنگوی OpenAI در مصاحبه با The Guardian اظهار داشت:
«ما میدانیم که شرکتهای چینی و دیگران بهطور مداوم در حال تلاش برای تقلید از مدلهای هوش مصنوعی شرکتهای پیشرو آمریکایی هستند.»
وی تأکید کرد که همکاری OpenAI با دولت برای محافظت از مدلهای پیشرفته در برابر رقبا و دشمنان یک امر حیاتی است.
اگرچه OpenAI نام DeepSeek را مستقیماً ذکر نکرده است، اما این استارتاپ چینی اخیراً مورد توجه قرار گرفته است. برنامه چتبات متنباز DeepSeek به صدر فهرست برنامههای رایگان در اپاستور اپل رسیده و موفقیت آن باعث افت یک تریلیون دلاری ارزش سهام شرکتهای بزرگ فعال در حوزه هوش مصنوعی شده است.
گفته میشود که چتبات DeepSeek عملکردی مشابه مدلهای پیشرفته OpenAI و گوگل دارد، اما با هزینهای کمتر و استفاده از سختافزار ضعیفتر، باورهای قبلی درباره هزینه بالای توسعه هوش مصنوعی را به چالش کشیده است.
🔷 همچنین بخوانید: استفاده از تراشه هواوی در هوش مصنوعی دیپ سیک
هوش مصنوعی DeepSeek با تراشه هواوی؛ رقابت چین با غولهای آمریکایی
برخی گزارشها نشان میدهند که DeepSeek در خروجیهای خود به سیاستهای OpenAI اشاره کرده است. همچنین، دیوید ساکس، مشاور دونالد ترامپ در حوزه هوش مصنوعی، مدعی شده که شواهد معتبری وجود دارد که نشان میدهد DeepSeek از مدلهای OpenAI برای آموزش سیستمهای خود استفاده کرده است.
با این حال، این انتقادات در حالی مطرح میشود که OpenAI خود با مجموعهای از شکایتهای قضایی مواجه است. نویسندگان، کمدینها، سازمانهای خبری و دیگران، این شرکت را به استفاده غیرمجاز از محتوای دارای کپیرایت برای آموزش مدلهایش متهم کردهاند. حتی سال گذشته OpenAI اعتراف کرد که بدون استفاده از محتوای دارای کپیرایت، امکان توسعه مدلهای پیشرفته امروزی وجود نداشته است. این امر نشان میدهد که OpenAI خود از همان روشی که دیگران را به آن متهم میکند، بهره برده است.
نظر شما فکر میکنید ادعای امریکاییها صحیح است یا خیر؟