روابط ایالاتمتحده و چین در دو سال گذشته همچنان رو به وخامت بوده است زیرا هر دو کشور بهدنبال ایجاد یک زنجیره تأمین داخلی قویتر برای تراشههای پیشرفتهی خود هستند. ژاپن اما، فرصت منحصربهفردی برای تقویت صنعت نیمههادی خود دارد، بنابراین میخواهد همکاری عمیقتری با ایالاتمتحده بهمنظور توسعه تراشه هایی فراتر از فرآیند 2 نانومتری را ایجاد کند.
سال گذشته متوجه شدیم که ژاپن قصد دارد صنعت نیمهرساناهای خود را که از تولید 50 درصد از کل ظرفیت تراشههای جهان در سال 1990، امروزه به کمتر از 10 درصد رسیده است، دوباره احیا کند. ژاپن 84 کارخانه تولید تراشه دارد، اما بسیاری از آنها از فناوریهای تاریخمصرفگذشته استفاده کرده و نیاز به ابزارآلات گرانقیمت دارند.
دولت ژاپن تشویق سرمایهگذاریهای خصوصی در این زمینه را در اولویت اصلی خود قرار داده است. مانند سایرین، تلاشهای این کشور ناشی از ترس از این موضوع است که زنجیره تأمین شکنندهای که بیشتر در اطراف چین، تایوان و آسیای جنوب شرقی متمرکز شده، تهدیدی برای امنیت ملی این کشور محسوب میشود. درنتیجه، دولتمردان ژاپنی درحال کار بر روی اعطای یارانه بهمنظور ساخت کارخانههای جدید، اعطای معافیتهای مالیاتی و ایجاد چارچوب جدیدی برای تشویق اشتراکگذاری فناوری هستند.
بر اساس گزارش Nikkei، ژاپن همچنین بهدنبال مشارکت نزدیکتر با ایالاتمتحده در ایجاد یک زنجیره تأمین انعطافپذیرتر برای تراشههای پیشرفته است. در هفته جاری، Koichi Hagiuda، وزیر اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن، با Gina Raimondo، وزیر بازرگانی ایالاتمتحده دیدار کرد تا در مورد همکاریای که حول تراشهها و فناوریهای پردازشی فراتر از 2 نانومتر میچرخد، گفتگو کنند. اینتل پیش از این اعلام کرده بود که قصد دارد تا پایان سال 2024 به این نقطه برسد، درحالیکه سامسونگ و TSMC قصد دارند تولید انبوه تراشههای 2 نانومتری خود را از سال 2025 آغاز کنند.
همانطور که توسط نشریه ژاپنی اشاره شده است، این کشور چیزهای زیادی برای ارائه در شراکت خود دارد، بهجز ماشینهای لیتوگرافی پیشرفته ASML. این مورد شامل تعدادی از تأمینکنندگان ضروری مواد و ابزارهای موردنیاز در فرآیند ساخت تراشه میشود.
بهعنوانمثال، Sumco Corp. و Disco Corp. در ویفرهای سیلیکونی تخصص دارند، درحالیکه Lasertec Corp تنها تأمینکننده تجهیزات در جهان برای تأیید ماسکهای لیتوگرافی فرابنفش شدید (EUV) و شابلونها برای طراحی تراشههای پیشرفته است. Ushio Inc. منابع نوری قدرتمند و فوق دقیقی تولید میکند که برای بازرسی ابزارهای تراشه و چیپستهای حاصله موردنیاز است.
کمتر کسی نام JSR Corp. ،Tokyo Ohka Kogyo Co. یا Shin-Etsu Chemical Co. را شنیده است، اما آنها نیز مواد ضروری برای تولید تراشه و نمایشگر مانند فلوراید هیدروژن و پلیمید فلوئوردار را میسازند. شرکتهای ژاپنی حدود 50 درصد از مواد تولید تراشه و حدود 30 درصد از تجهیزات لازم تولید در جهان را تأمین میکنند.
ایده این است که ژاپن میتواند از این قدرت برای ایجاد یک زنجیره تأمین قوی با ایالاتمتحده استفاده کند. کشور دوم، تراشهسازان بیشتری داشته و همچنین مجموعه گستردهای از مالکیت معنوی مرتبط با نیمهرساناها را نیز دراختیار دارد. همچنین شایانذکر است که کنسرسیومی متشکل از شرکتهای عمدتاً آمریکایی درحال کار بر روی قطعه مهمی از پازل برای آینده نیمهرساناها هستند؛ یک فناوری اتصال استانداردشده برای طرحهای چیپلت به نام UCIe.
درهمینحال، شرکتهای ژاپنی مانند Canon و Tokyo Electron در مؤسسه ملی علوم و فناوری پیشرفته صنعتی در کنار غولهای آمریکایی مانند IBM بر روی فناوریهای جدید تولید تراشه کار میکنند.
حتی شرکتهایی مانند TSMC ارزش یک اکوسیستم نیمهرسانای قویتر ژاپنی را میدانند، بنابراین درحال ساخت یک کارخانه تولید تراشه 28 نانومتری در جزیره جنوب غربی کیوشو میباشند. انتظار میرود سونی یکی از مشتریان این کارخانه جدید باشد. اعلامیه رسمی در مورد همکاری پیرامون تولید تراشههای پیشرفته توسط ایالاتمتحده و ژاپن ممکن است در هفتههای آینده اعلام شود.