ما انتظار داشتیم که سامسونگ امروز اولین چیپست اگزینوس خود را با همکاری AMD در بخش پردازش گرافیکی ارایه کند اما گویا اوضاع به شکل دیگری پیش رفته است و همچنان جدیدترین نسل پردازنده گرافیکی Mali را در چیپست سامسونگ شاهدیم. سامسونگ اگزینوس ۹۹۰ (Exynos 990) با هسته پرچمدار M5 و حافظه رم LPDDR5 در کنار پردازنده گرافیکی Mali-G77 رسما معرفی شده و در ادامه با هم درباره آن صحبت خواهیم کرد، با ترنجی همراه باشید.
اگزینوس ۹۹۰ با توجه به مشخصاتی که دارد جز چیپست های پرچمدار جای گرفته و دومین چیپست سامسونگ است و میتواند به صورت خارجی به یک مودم 5G متصل شده و در سطحی بالاتر از قبل به ارائه خدمات بپردازد.
کمتر از دو ماه پیش اگزینوس ۹۸۰ 5G سامسونگ به عنوان اولین چیپست دارای مودم 5G داخلی و پشتیبانی از عکاسی ۱۰۸ مگاپیکسلی رسما معرفی شد و امروز نیز شاهد معرفی Exynos 990 هستیم که به نظر با توجه به تغییر ساختار مودم 5G قرار است در گروه دیگری از ابزارهای سامسونگ مورد استفاده قرار بگیرد اما در بسیاری مشخصات شبیه به Exynos 980 و البته چیپست Exynos 9825 و Exynos 9820 است که پیش از این در سال جاری میلادی شاهد استفاده از آنها در دو پرچمدار اخیر شرکت یعنی Galaxy Note 10 و Galaxy S10 بودیم.
در بخش فناوری ساخت سامسونگ به مانند Exynos 9825 و Exynos 980 تصمیم به استفاده از فناوری ساخت 7 نانومتری از نوع EUV گرفته است و به این ترتیب آخرین فناوری ساخت 7 نانومتری بهینه شده را به خدمت گرفته که مشخصات بسیار خوبی برای ساخت دقیق چیپست پردازنده و در عین حال ارائه توان مصرفی مدیریت شده و کارایی بهتر است.
در بخش پردازنده نیز شاهد ساختاری هستیم که از نظر کلاسترینگ، شباهت بسیار زیادی به نسل قبلی خود دارد ولی در داخل همه چیز متفاوت است.
پیش از این سامسونگ در اگزینوس ۹۸۲۰ و اگزینوس ۹۸۲۵ از هستههای نسل چهارم معماری اختصاصی خود یعنی Mongoose استفاده کرده بود ولی در تراشه جدید اگزینوس ۹۹۰ شاهد معرفی نسل پنجم این معماری که به اختصار Exynos M5 نامیده میشود هستیم.
این کلاستر نیز ساختاری دو هستهای دارد ولی سامسونگ در پست معرفی این چیپست هنوز فرکانس کاری آنها را اعلام ننموده اما به این مورد اشاره کرده که هستههای جدید توانایی ارائه قدرت پردازشی تا 20 درصد بیشتر از نسل قبل را دارند.
کلاستر دوم نیز مانند نسل قبل در این چیپست ساختار دو هستهای دارد که این بار با یک رده ارتقا، شاهد استفاده از هستههای Cortex-A76 در آنها هستیم که باز هم در این مورد فرکانس هستهها اعلام نشده است.
اما کلاستر سوم تنها بخش ثابت در مقایسه با نسل قبل است که باز هم ساختار 4 هستهای Cortex-A55 داشته و سامسونگ بعید است فرکانس هستههای قبلی را در این بخش مورد تغییرات گسترده قرار دهد.
در بخش پردازنده گرافیکی نیز شاهد ارتقای خوبی هستیم و سامسونگ تصمیم به استفاده از هستههای پردازش گرافیکی ARM Mali- G77 در ساختار MP11 گرفته که شاید بهترین اتفاق در مورد این تراشه در کنار هستههای Exynos M5 باشد.
همانطور که میدانید شرکت ARM در معرفی این هستهها اعلام کرده که میتوانیم از آنها 20 درصد ارتقای توان پردازش گرافیکی و در عین حال 20 درصد کاهش توان مصرفی را انتظار داشته باشیم و سامسونگ با ارتقا به این هستهها در حقیقت قصد دارد تا حد زیادی از بازماندنگی تراشههای خود در مقابل توان پردازش گرافیکی عالی تراشههای ساخته شده توسط رقیب شماره یک خود یعنی اپل را جبران کند.
ارتقای بعدی ایجاد شده در حوزه حافظه است و سامسونگ اعلام کرده که با استفاده از اگزینوس ۹۹۰ شما میتوانید از حافظههای جدیدتر LPDDR5 در فرکانس گذرگاه 2750 مگاهرتز استفاده کنید که میتوانیم آن را به LPDDR4X نسل قبلی در فرکانس 2093 مقایسه کنیم. مسلماً با حافظههای رم همراه با این تراشه در داخل یک گوشی هوشمند اجرای برنامهها و فراخوانی آنها بسیار سریعتر اتفاق خواهد افتاد و در بخش سختافزار حداقل هیچ نکته منفی در این بخش باقی نخواهد ماند.
با توجه به علاقه بسیار زیادی که شرکتهای سازنده گوشی هوشمند به استفاده از دوربینهای بزرگتر با پیکسلهای بیشتر روی گوشیها اخیر خود گرفتهاند سامسونگ نیز به این مورد توجه ویژهای داشته و توانایی پشتیبانی و راهاندازی دوربینهای تا 108 مگاپیکسل را در این تراشه جای داده است که بسیار فراتر از نسل قبل با حداکثر رزولوشن 22 مگاپیکسل است.
یکی از مهمترین بخشهای هر تراشه پرچمدار جدید واحد پردازش عصبی است که در این مورد نیز سامسونگ با ارتقایی قابل توجه اعلام نموده که میزان توان پردازشی هستههای NPU و DSP چیپست اگزینوس ۹۹۰ به بیش از 10 TOPs میرسد که میتواند در مقابل توان پردازش عملیاتی 1.86 TOPs نسل قبل، جهشی بسیار قابل توجه باشد.
نظر شما درباره اگزینوس ۹۹۰ چیست؟ در مطلب بعدی با مودم 5G اگزینوس ۵۱۲۳ آشنا خواهیم شد.
پردازنده amd پر 🙂
امیدوارم پردازنده خوبی از آب در بیاد بتونه با s865 رقابت کنه
این چیپست قراره رو اس ۱۱ نصب بشه؟
فکر کنم بتونه با s855 plus رقابت کنه نه با s865
علی شیخ زاد : سلام فکر نکنم این برای اس ۱۱ باشه مشخصاتش در حد اس ۱۱ نیست
احتمال ۹۰ درصد
چون سامسونگ هیچوقت از هسته های شخصیش برای میان رده ها استفاده نکرده
بخاطر هزینه های بالا و……
پارسال همین مواقع بود که ۹۸۲۰ رو معرفی کرد
پردازنده خوبیه
ولی از نظر گرافیگ نمیتونه با چیپ کولکام رقابتهای شدید بکنه
این دو کلاستر متوسط داره که بازم یه نسل عقبه
2+2+4
همه هم میدونن که هسته های شخصی سامسونگ رو جوری ساخته که فقط بنچمارک تک هسته بالای بیارن
در واقع شخصی سازی هسته های آرم + حافظه L3 بیشتر
و اما این بازم مثل پردازنده پارسالش شد 😕
استفاده از دو هسته نسل قبلی
یعنی الان بجای a77 از a76 استفاده کرده
بعد ۴ سال شکست حداقل امیدوارم امسال هسته های اختصاصیش عملکرد بهتری داشته باشن .
گرافیک amd هم پر کشید
خیلی خیلی سخته انویدیا هم پردازنده های بسیار قوی میساخت که گرافیک فوقالعاده ای داشتن ولی مصرفشان حتی برای تبلت هم زیاد بود amd هم تو یه سال نمیتونه اگرم بتونه باید عملکردشو ببینیم مصرفش و…
اینکه فکر میکنن amd میاد اسنپ و a13 و.. رو تخته میکنه کاملا اشتباهه
هیچوقت به اسنپ دراگون نمیرسه نهایتش کمی از کایرین ۹۹۰ فقط بخاطر داشتن هسته های جدید گرافیکی
نمیدونم چرا در استفاده از تعداد هسته های بیشتر گرافیکی خساست به خرج میدن، اگر از ۲۰ هسته با فرکانس مشابه استفاده میشد کاملا عقب موندگیش رو جبران میکرد و حتی بهتر از رقبا هم میتونست ظاهر بشه
Mahdi سلام . گرافیک با هسته های بیشتر میشه گرمای خیلی بیشتر مصرف خیلی بیشتر و جای گیری بیشتر . در صورتی که همین الانش خداییش الان اس ۹ پلاس من که گرافیک دو نسل قبل هست داره تمامی بازی هارو با بالاترین تنظیمات اجرا میکنه بدون لگ ! پس بهتره همه چی به عدد و بنجمارک نباشه و یه تعادل خوب بین مصرف و گرما و قدرت باشه .
اتفاقا بنده به شدت رو این موضوع حساسم و خیلی تست کردم پرچمدار های سامسونگ رو
از بعد از اس۷ تقریبا از زمان SD821 این عقب افتادگی گرافیکی شروع شد و اتفاقا توی اس۹ و نوت۹(بنده خودم نوت۹ دارم) به اوجش رسید، با تو اس۱۰ و نوت۱۰ اختلاف یکمی کمتر شد ولی بازم اختلاف کاملا مشهوده
مثلا شما در اس۹ یا نوت۹ پابجی رو روی بالا ترین کیفیت گرافیکی و رزولشنی قرار بدید، عملا امکان نداره ۶۰فریم بگیرید ولی گوشی مثل وانپلاس ۶تی یا روگ فون یا حتی نسخه اسنپ خود نوت۹ یا اس۹ به شما ۶۰فریم میدن
یا در بازی Call Of Duty هم اگر بالاترین تنظیمات باشه نوت۱۰پلاس نرخ فریم ۴۵~۴۸ رو داره ولی باز وان پلاس ۷پرو نرخ فریم ۵۷~۶۰
و بازی های گرافیکی دیگه ای هم هست که همینطوره و این به خاطر ضعف GPU
بازم مثل پارسال
دو هسته a77 شخصی شده
دو هسته نسل قبلی a76
و گرافیک مالی g77
تقبل الله اخوی
9825 گرافیکش Mali-G76MP12
این Mali-G77MP11
LPDDR5 🙂
یعنی این روی s11 پیاده میشه؟!
یا شایدم s11e ؟!
احتمالا.جالبه با نام گذاری هم مستقیما هواوی رو هدف گرفته. اون از اگزینوس ۹۸۰ اینم از ۹۹۰
برای استفاده روی اس 11 ضعیفه یکم