تویوتا، (به انگلیسی: Toyota) شرکت خودروسازی ژاپنی و چندملیتی است، که دفتر مرکزی آن، در شهر تویوتا، آیچی قرار دارد. شمار کارکنان شرکت تویوتا در سال ۲۰۱۳ بیش از ۳۳۳ هزار نفر اعلام شد و در سال ۲۰۱۱ پس از جنرال موتورز و گروه فولکسواگن، بهعنوان سومین شرکت خودروسازی جهان از نظر میزان فروش شناخته شد. در ادامه با ترنجی همراه باشید تا در قسمت سوم با یکی دیگر از خودروسازان بزرگ جهان و این بار تویوتا بیشتر بدانید.
ریشههای تأسیس شرکت خودروسازی تویوتا، به سال ۱۹۲۶ بازمیگردد، که ساکیشی تویودا، اقدام به راهاندازی شرکت صنایع تویوتا نمود. پیشینه این شرکت، که در صنعت نساجی فعالیت میکرد نیز، به ابتدای قرن بیستم بازمیگردد، که بعنوان یک کارخانه ریسندگی فعالیت مینمود. ساکیشی تویودا، که سالها همچون پدرش، به فروش فرش اشتغال داشت، این کارخانه را راهانداخته بود و در سال ۱۸۹۴ یک ماشین بافندگی صنعتی نیز ابداع کرده و ساخته بود.
ساکیشی در سال ۱۹۲۴ نوع تماماتوماتیک آن را ساخت و دو سال بعد، کارخانه اتوماتیک ریسندگی تویوتا، تحت نام صنایع سال ۱۹۲۹ موافقتنامهای با شرکت برادران پلات از انگلستان در ماشین آلات صنعتی ریسندگی و بافندگی به امضا رسید. بر اساس این توافقنامه حق تولید و فروش دستگاههای اتوماتیک بافندگی به کشورهایی غیر از ژاپن نیز (مثل چین و آمریکا) در قبال۱۰۰٫۰۰۰ پوند داده میشد، که در پی آن، کیشیرو رهسپار ایالات متحده آمریکا شد. البته کیشیرو از این سفر اهداف دیگری نیز داشت. در زمان انجام مذاکرات با برادران پلات، مجذوب اتومبیلها در غرب شد. در این سفر بود، که او تصمیم خود را برای ورود به صنعت خودروسازی گرفت.تویوتا پا به عرصه وجود نهاد.
در سال ۱۹۳۰ کیشیرو تحقیق بر روی موتورهای گازوئیلی را آغاز کرد. طولی نکشید که ریسابورو موافقت کرد و کیشیرو دپارتمان اتومبیل را در سال ۱۹۳۳ در قسمت کوچکی از کارخانه ریسندگی پدر، راهاندازی نمود. هدف او تولید اتومبیلهای مناسب با شرایط ژاپن بود، در حالیکه نکات مثبت اتومبیلهای خارجی را نیز در نظر داشت. در سال ۱۹۳۵ اولین کارخانه خودروسازی تویوتا، آغاز به کار کرد و سال بعد، لوگوی تویودا به تویوتا تغییر یافت. یک سال بعد، یعنی ۱۹۳۷ شرکت تویوتاموتور به طور رسمی افتتاح شد. بدین ترتیب یکی از موفقترین کارخانجات ریسندگی ژاپن، در بین دو جنگ جهانی با تغییر گرایش، به کارخانه خودروسازی تبدیل گشت. تلاش و همت کیشیرو تویودا باعث شد، که از دل کارخانه پدر، کارخانهای جدید، تأسیس شود.
اولین محصول تجاری شرکت تویوتا، کامیون ۱٫۵ تنی جی۱ بود. در طی جنگ جهانی دوم تمام کارخانه در اختیار جنگ بود و برای ارتش ژاپن، کامیون تولید میکرد. تا چند سال بعد، از اتمام جنگ نیز، اجازه تولید خودرو به تویوتا داده نشد. در سال ۱۹۷۷ مرکز فنی تویوتا در ایالات متحده آمریکا افتتاح شد و سال ۱۹۸۴ همکاری تویوتا با جنرال موتورز در ایالات متحده صورت گرفت
امروزه تویوتا بزرگترین تولید کننده خودرو در جهان است، که از وسایل نقلیه کوچک گرفته تا کامیونهای بزرگ را در انواع مدلها تولید میکند. شرکت تویوتا همچنین فعالیتهای مختلفی در زمینه خدمات مخابراتی – خانههای پیش ساخته و قایقهای تفریحی انجام داده است. تویوتا یک شرکت معمولی تولید خودرو نیست. از همان آغاز راهاندازی شرکت، اصول و مبانی بکر مدیریتی در شرکت به کار گرفته شد. بنیان سیستم تولید تویوتا، فلسفه حذف کامل اتلافهاست! کیشیرو معتقد بود، شرایط ایدهآل برای تولید وقتی است، که ماشین آلات و افراد با هم کار کنند، تا بدون هیچگونه اتلافی ارزش افزوده ایجاد شود.
تایچی اونو، پیشتاز سیستم تولید تویوتا در دهه ۱۹۵۰، بر این باور بود، که بزرگترین مشکل وقتی است، که هیچگونه مشکلی وجود نداشته باشد. او به طور مستمر به کارکنان میگفت به هر موضوعی که برخورد میکنید، پنج بار بپرسید «چرا؟»بدین ترتیب پاسخ مشکل پیدا میشود. گرچه ابداعگر اصل پنج چرا، ساکیشی تویودا بود، ولی اونو این اصل را توسعه داد. اونو معتقد بود، علت ریشهای مشکلات را کشف کردن، خود عامل و کلید حل مشکلات بعدی است… دادهها در تولید مهم است، اما واقعیت، مهمتر است. پس باید عمیق نگاه کرد و به ریشه رسید.
در سیستم تولید تویوتا، موارد زیر به کار گرفته شده است:
تولید به هنگام:
ایده تولید به هنگام توسط تایچی اونو به خوبی توسعه داده شد. شاید ایده اولیه طرح چنین رویکردی، کمبود فضا و امکانات تولید در بخشی از کارخانه تولید موتور خودرو بود، که کیشیرو تویودا در کارخانه ریسندگی پدر خویش راهانداخته بود.
کانبان:
کانبان در سیستم تولید تویوتا ابزاری است، برای مدیریت جریان و تولید مواد. به کانبان، روش سوپرمارکت نیز گفته میشود، زیرا ایده اولیه از فروشگاههای تجاری بزرگ گرفته شده که از کارتهای کنترل استفاده میکنند و کلیه اطلاعات مربوط به محصول مثل اسم، کد، محل انبار و مانند آن، در کارت نوشته میشود.
جیدوکا:
ین مفهوم توسط مؤسس تویوتا، ساکیشی تویودا مطرح شد. جیدو به مفهوم اتوماسیون است و جیدوکا یعنی اتوماسیون با نگرش انسانی؛ یعنی ماشینی که به آسانی حرکت میکند و تحت پایش و نظارت یک اپراتور است. جیدوکا بر دیدن مسائل تمرکز دارد و به ساخت محصولات بسیار کیفی منجر میشود. در این دیدگاه کیفیت باید در طی فرایند تولید به دست آید.
برخی از شعارهای تویوتا در طی این سالها که از زبان مدیران عامل بیان شده چنین است:
مشتری حرف اول را میزند، سپس نوبت فروشنده است و در آخر سازنده قرار دارد.
راه کسب تجربه، مواجهه با چالشهاست.
خودت، با تلاش خود، از حرمت خود دفاع کن.
ما دستاوردهای بزرگ را با زحمات خود به دست آوردهایم.
کیفیت در حین فرایند ساخته میشود.
هم اکنون آکیو تویودا، مدیرعامل تویوتاست. وی که نوه کیشیرو تویودا میباشد، پس از کاتسواکی واتانابه به این سمت، منصوب شد.
شرکت تویوتا مالک برندهای دینا، دایهاتسو، سایون، لکسوس و هینو موتورز میباشد. سهام این کمپانی در بازار بورس نیویورک، بورس لندن و بورس توکیو معامله میشود.
دایهاتسو:
(به انگلیسی: Daihatsu) شرکت خودروسازی ژاپنی است، (به ژاپنی: ダイハツ工業) که به لحاظ تولید خودروهای سایز کوچک و نیز خودروهای بیابانگرد، مشهور میباشد. این شرکت در حال حاضر بهعنوان شرکت تابعهای از گروه تویوتا فعالیت میکند و شرکت تویوتا با در اختیار داشتن ۵۱٫۲٪ درصد از سهام دایهاتسو، بزرگترین سهامدار آن بهشمار میآید.ریشههای تأسیس شرکت خودروسازی دایهاتسو به سال ۱۹۰۶ بازمیگردد، که هماکنون بهعنوان قدیمیترین شرکت خودروسازی فعال در ژاپن شناخته میشود. سهام این شرکت در بازار بورس توکیو معامله میشود. دفتر مرکزی شرکت دایهاتسو در شهر ایکهدا، اوساکا قرار گرفته است.
سایون:
(به انگلیسی: Scion) شرکت خودروسازی آمریکایی است، که یکی از زیرمجموعههای شرکت خودروسازی تویوتا بهشمار میرود.خودروهای تولید شده توسط شرکت سایون هم اکنون در کشورهای آمریکای شمالی عرضه میشود و دفتر مرکزی آن، در شهر تورانس، کالیفرنیا قرار دارد.
لکسوس:
(به انگلیسی: Lexus) و (به ژاپنی: レクサス) شرکت خودروسازی ژاپنی است، که وظیفه طراحی، تولید و توزیع خودروهای لوکس شرکت تویوتا را بر عهده دارد. شرکت لکسوس در سال ۱۹۸۹ توسط مدیرعامل وقت تویوتا؛ ایجی تویودا در ایالات متحده آمریکا راهاندازی شد.امروزه لکسوس به برندی بینالمللی تبدیل شده، که بهعنوان بزرگترین تولیدکننده اتومبیلهای سفارشی و خاص، در کشور ژاپن شناخته میشود. این شرکت در حال حاضر تولیدات خود را در ۷۰ کشور جهان عرضه میکند و یکی از ۱۰ نشان تجاری یا برند برتر ژاپن، بر پایه میزان ارزش بازار، بهشمار میآید.دفتر مرکزی شرکت لکسوس در شهر ناگویا، آیچی ژاپن قرار دارد و دفاتر بینالمللی و مراکز عملیاتی آن نیز در شهرهای بروکسل، بلژیک و تورانس، کالیفرنیا مستقر میباشند.ریشههای تاسیس لکسوس به پروژهای مخفی بازمیگردد، که توسط کمپانی تویوتا بمنظور طراحی و ساخت خودرویی سدان در سال ۱۹۸۳ با نام پروژه اف۱ آغاز و در سال ۱۹۸۹ با عرضه خودروی لکسوس الاس راهاندازی شد.
هینو موتورز:
(به ژاپنی: 日野自動車株式会社) شرکت خودروسازی ژاپنی است، که در زمینه ساخت موتورهای دیزلی، انواع کامیونها و اتوبوسها فعالیت میکند.شرکت هینو موتورز در سال ۱۹۷۳ بهعنوان بخش تولید خودروهای سنگین شرکت خودروسازی تویوتا راهاندازی شد و هماکنون بزرگترین تولیدکننده خودروهای متوسط، نیمهسنگین و سنگین در کشور ژاپن بهشمار میرود. سهام هینو موتورز در بازار بورس توکیو معامله میشود، همچنین جزئی از شاخص نیکی ۲۲۵ محسوب میشود.
تویوتا در ایران
شرکت ایرتویا نمایندگی انحصاری فروش محصولات تویوتا را در ایران، برعهده دارد. شرکت ایرتویا در سال ۱۳۵۲ توسط اصغر حدادزاده با هدف واردات فناوری و تکنولوژی به ایران، با اخذ نمایندگی مجاز و انحصاری تویوتا در ایران، در خیابان عباسآباد تهران تأسیس گردید. پس از ورود ۴ دستگاه خودروی تویوتا سیلیکا در سال ۱۳۵۳ به عنوان نمونه، عملاً واردات خودروی تویوتا به ایران آغاز گردید. سپس فعالیتهای بازرگانی لیفتراک و مونتاژ کامیونهای تویوتا و نیز راهاندازی شبکه فروش خودرو، قطعات یدکی و خدمات پس از فروش، شکل گرفت.
در خلال سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۵۸ سالانه حدود ۴۰٫۰۰۰ دستگاه خودروی تویوتا به ایران وارد شد. در طی سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۹ با محدودیت واردات خودروهای خارجی به کشور، فعالیتهای شرکت ایرتویا تنها به تأمین قطعات یدکی خودروهای موجودمحدود شد. طی سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۴ با آزاد شدن واردات خودرو، بار دیگر واردات خودروهای تویوتا آغاز شد. با صدور مجوز صنفی برای امکان واردات مجدد خودرو در سال ۱۳۸۳، بار دیگر واردات صنعتی خودروی تویوتا آغاز شد، که همچنان نیز ادامه دارد.
نظر شما درباره تویوتا چیست؟
به به بالاخره رسیدیم به بزرگترین و برترین خودروساز جهان.
یعنی انتخاب حرفه ایا نیست؟ 😉
دقیقا انتخاب حرفه ایهای دنیای خودروهست
تو گوشی که برعکس بود..فروش و قدرت ملاک نبود
تو هرموقع فرق گوشی و ماشینو فهمیدی اینم میفهمی
باشه تو خوبی
اصن تو زورو
خواهش میکنم در مورد ابر اتومبیل جهان یعنی پراید که ساخت بزرگترین خودرو ساز جهان *سایپا* است تعریف و تمحید کنید . چون اگه این اتومبیل خارق العاده ، اتومبیل بدی بود ۹۰ درصد مردم باهوش :yahoo: ایران از پراید استقبال نمیکردند . :yahoo: